Sháníte kvalitní potraviny? Farmářské prodejny rozjíždějí vlastní výrobu

Praha - Češi si zamilovaly výrobky z farmářských trhů, kvalitní české potraviny se však mnohdy shánějí jen obtížně. Některé řetězce farmářských prodejen v Česku proto začali s výrobou vlastních potravin, nebo její zahájení plánují. Vlastní produkcí si chtějí zajistit zboží, které se jim nedostává či pouze rozšířit a zpestřit nabídku.

Vlastní výrobu potravin plánuje například koncept Sklizeno. Při rozšiřování sítě bojuje především s nedostatkem českých biopotravin, zejména zeleniny a drůbežího masa. Podle zakladatele sítě Davida Kukly téměř neexistují dodavatelé, kteří by byli schopni zásobit prodejny v regionu sami a po celou sezónu v dostatečné kvalitě.

"Některé ovoce a zeleninu proto můžeme mít třeba jen několik dnů v roce, jinou musíme řešit vícero různými dodavateli, takže si u nás koupíte každý týden třeba jiný česnek," podotkl.

Podle Kukly chybí na trhu i vejce a drůbeží maso z volných chovů nebo ekologického zemědělství. Zákazníci tak musí obcházet několik prodejen, než seženou to, co potřebují.

Vyrábět vlastní výrobky chce také konkurenční síť Náš Grunt. "V současnosti disponuje Náš grunt hospodářskou půdou a v roce 2015 plánujeme rozvoj vlastní produkce potravin," uvedla mluvčí konceptu Martina Bauerová. Řetězec fungující převážně na bázi franšízinku čítá 30 prodejen, do konce roku plánuje otevřít až osm dalších obchodů. Aktuálně expanduje především na severu Moravy a ve Slezsku, kde je velký zájem ze strany zákazníků i možných provozovatelů obchodů.

Podle Bauerové Náš Grunt na rozdíl od Sklizena problémy s nedostatkem zboží nepociťuje. "K samotnému vyhledávání dodavatelů mohu uvést to, že po čtyřech letech na trhu nemusíme nyní již aktivně vyhledávat nové partnery a dodavatele," podotkla.

Společnost Náš Grunt, s.r.o. vznikla, jako ryze česká firma s českým kapitálem. V roce 2010 otevřela svůj první kamenný obchod farmářských potravin. Jedná se o první farmářskou prodejnu v ČR budovanou formou uceleného konceptu. „Při startu našeho podnikání jsme zvažovali několik směrů. Ve finále jsme si uvědomili, že na českém trhu není žádný obchod zaměřený právě na české produkty. Naší jednoznačnou prioritou byla kvalita. Velmi nás proto těšilo, když jsme našli podobně smýšlející dodavatele, se kterými se nyní setkáváte v našich prodejnách," říká Jiří Málek, jeden ze zakladatelů společnosti.

Konceptů nabízejících kvalitní lokální potraviny v Česku přibývá. Jde například o řetězec Delmart, který otevřel začátkem srpna na pražském Smíchově první prodejnu s bistrem a pekárnou. Řetězec, jehož majitelem je bývalý předseda představenstva české pobočky řetězce Marks & Spencer Dušan Mrozek, plánuje otevřít během dvou let v zemi 20 prodejen.

Související

Farmářské trhy

Obchodníci podpořili návrh na snížení DPH u ovoce a zeleniny

Návrh Pirátské strany na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u ovoce a zeleniny kvůli vysoké inflaci považují někteří obchodníci za vhodný. Mohlo by to podle nich podpořit nákupy zdravých potravin, znamenalo by to tedy i větší odbyt pro české farmáře
Farmářské trhy

Senátoři chtějí po Ústavním soudu zrušení zákazu farmářských trhů

Ústavní soud by měl podle senátorů zrušit tři nařízení vlády, která zakazují pořádání farmářských trhů. Návrh podepsalo 57 senátorů ze všech frakcí včetně vládních. Podle nich je toto vládní opatření v rámci boje s koronavirem protiústavní a diskriminační. Oznámil to dnes iniciátor stížnosti Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Více souvisejících

Farmářské trhy potraviny jídlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy