Plat a práce v Česku: Došlo ke "křehkému oživení", potvrzují nová čísla

Praha - Nezaměstnanost v České republice ve 2. čtvrtletí 2014 výrazně poklesla, ale meziroční růst zaměstnanosti slábne. V podnikatelské sféře vzrostla průměrná mzda nominálně o 2,5 %, v nepodnikatelské o 1,7 %. Mzda prostředního zaměstnance, tj. mzdový medián, dosáhla výše 21 385 Kč, uvedl Český statistický úřad.

O oživení trhu práce svědčí i zvýšení podílu přesčasové práce v podnikatelské sféře, které se projevilo takřka plošně kromě zemědělství, a nárůst mimořádných odměn ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. K mírnému poklesu došlo pouze ve stavebnictví, informuje czso.cz.

„To, co nyní vidíme na výsledcích za 2. čtvrtletí 2014, je nejlepší nazvat „křehké oživení," komentuje souhrnné statistické výsledky o počtu zaměstnanců a mzdách Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. „Především došlo jednoznačně k zastavení poklesu evidenčního počtu zaměstnanců. Například v našem největším odvětví, zpracovatelském průmyslu, přibylo téměř 17 tis. obsazených pracovních míst, zatímco ještě celý loňský rok byl poznamenán propouštěním," doplňuje Holý.

Zaměstnavatelé si již více konkurují při hledání pracovní síly a zejména v některých oborech vzniká nedostatek odborně způsobilých pracovníků. Tato skutečnost nutí zaměstnavatele, aby zvyšovali mzdy. Ty se ve 2. čtvrtletí 2014 zvýšily nominálně o 2,3 % proti stejnému období loňského roku. Vzhledem k nízké inflaci (0,2 %) to vedlo ke zvýšení reálné kupní síly výdělků o 2,1 %. Růst průměrné mzdy ve 2. čtvrtletí 2014 se nejvýrazněji projevil ve Zlínském kraji (3,7 %), naopak v Praze byl opětovně nejnižší (1,4 %).

Mzdový medián, tj. hodnota uprostřed mzdového rozdělení, byl ve 2. čtvrtletí 2014 v celé ČR 21 385 Kč. Proti stejnému období předchozího roku vzrostl o 2 % (413 Kč). Ženy berou takřka o čtyři tisíce korun méně než muži: zatímco medián mezd u mužů činil 23 182 Kč, u žen dosáhl 19 310 Kč. Mzdový medián tak vzrostl méně než aritmetický průměr a poukazuje na disproporcionální zvyšování výdělků.

„Nejméně rostly mzdy v některých odvětvích služeb a ve vzdělávání, kde se průměrná mzda zvýšila pouze o 0,9 %. V sekci S, kam patří činnosti spolků a sdružení, drobné opravy a poskytování různých osobních služeb, jen 0,7 %," upozornila Alena Soběslavská z oddělení statistiky práce ČSÚ. „Také stavebnictví zůstává v krizi, evidenční počet zaměstnanců se meziročně snížil o 4,8 % a klesá tak již šestý rok," dodala Soběslavská.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 26 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 45 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

Zelenskyj chce s Ruttem spolupracovat na vstupu Ukrajiny do NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý vyjádřil své přání spolupracovat s novým generálním tajemníkem NATO na integraci Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Informuje o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy