Špatná zpráva: V Česku opět podražil benzin. Přehled po krajích

Praha - Nadšení řidičů z levných pohonných hmot dlouho netrvalo, ceny už zase rostou. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o deset haléřů na průměrných 31,52 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu 31,51 Kč, což je o šest haléřů víc než o týden dříve.

"V nejbližším týdnu očekáváme stagnaci cen benzinu a nafty," uvedla analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu vzrostly jen nepatrně a proti tomuto vlivu navíc působí posílení české měny vůči dolaru. Ceny benzinu se po zimě začaly vyrovnávat s cenami nafty. "Zimní trend drahé nafty skončil. Tento sezonní faktor se opakuje každé zimní období, jelikož v zimě stoupá poptávka po topném oleji a naftě," doplnila Mahdalová.

Nejdráž natankují řidiči opět v Jihomoravském kraji. Ceny zde koncem února překonaly i dříve dlouhodobě nejdražší Prahu. Nejdražší v metropoli zůstávají benzin i nafta v Praze 4, kde litr Naturalu 95 motoristé kupují v průměru za 32,83 koruny a dieselu za 32,87 Kč. Nejlevnější jsou pohonné hmoty opět v Praze 3, kde čerpací stanice nabízejí benzin za 31,01 koruny za litr a naftu za 30,99 Kč/l.

Jihomoravské čerpací stanice nabízí litr Naturalu průměrně za 32,15 Kč, naftu tam řidiči pořídí za 32,12 Kč/l. Motoristům z jižní Moravy se nevyplatí tankovat benzin v Rakousku. Litr naturalu tam stojí 1,18 eura, v přepočtu 32,32 koruny. Za naftu tam ale zaplatí 1,12 eura za litr, což je 30,68 koruny, cena je tak pro české řidiče výhodnější.

Na Slovensku je benzin v porovnání s průměrnými cenami na jihu Moravy dražší. Natural 95 tam podle údajů z webu www.fuel-prices-europe.info stojí 1,18 eura, což je 32,32 Kč. Nafta na Slovensku vyjde na 1,09 eura, tedy 29,86 koruny, což je méně než na jihu Moravy.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Královéhradeckém kraji. Litr naturalu stojí 31,10 Kč, naftu lze pořídit za průměrných 31,08 Kč/l. Částka, kterou řidiči utratí u čerpacích stanic za litr pohonných hmot, se již ve všech krajích přehoupla přes hranici 31 korun. V sousedním Polsku zdražil od minulého týdne benzin. Aktuálně se podle stránek www.fuel-prices-europe.info litr benzinu prodává v průměru po 4,47 zlotého (29,97 Kč), za naftu platí motoristé v průměru 4,46 zlotého za litr (29,90 Kč) jako před týdnem. Řidiči z hradeckého kraje tak při tankování u Poláků ušetří asi 1,10 koruny na litru.

V Moravskoslezském kraji pohonné hmoty za týden zdražily ve všech okresech kromě jediného: na Novojičínsku zůstala průměrná cena nafty stejná jako před týdnem (31,87 Kč za litr) a benzin o 16 haléřů zlevnil na 31,75 Kč. Přesto v tomto okrese zůstávají pohonné hmoty stále nejdražší v kraji. Naopak nejlevněji tankují motoristé na Karvinsku, kde stál ve středu litr benzinu průměrně 31,07 Kč a litr nafty 31,06 Kč.

Pohonné hmoty za poslední týden zdražily na Olomoucku, Prostějovsku, Šumpersku a Jesenicku. Pouze Přerovsko ve statistikách CCS vykázalo pokles průměrné ceny. Nejnižší průměrnou cenu 31,28 koruny má ale Jesenicko. Naopak nejdražší benzin v Olomouckém kraji vykázalo s průměrnou cenou 31,84 koruny Prostějovsko. Nafta proti minulému týdnu zdražila ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejméně řidiči za naftu zaplatí na Jesenicku, kde litr stojí v průměru 31,20 koruny. Nejdražší nafta je na Prostějovsku, která má průměrnou cenu 31,78 koruny.

Zdražování začalo v první polovině února. Na Vysočině od té doby vzrostla cena litru naturalu o 2,30 Kč a nafty o dvě koruny. Z pěti okresů Vysočiny udržely cenu pod hranicí 32 korun za litr jen čerpací stanice na Třebíčsku. Natural tam nyní stojí 31 Kč/l a nafta 31,15 Kč/l. Nejdráž nakupují řidiči benzin na Žďársku, za litr v průměru vydají 32,58 Kč. Nejvyšší ceny nafty, kolem 32,40 Kč/l, jsou na Žďársku a na Havlíčkobrodsku.

V krajích sousedících s Vysočinou natankují řidiči nejvýhodněji v Pardubickém kraji a na jihu Čech. Za litr benzinu i nafty v obou těchto krajích zaplatí kolem 31,20 koruny.

V Libereckém kraji se ceny pohonných hmot stále drží pod celostátním průměrem. Nejlevněji natankují motoristé na Českolipsku. Za litr benzinu tam zaplatí v průměru 31,15 Kč, nafta je po 31,03 Kč.

V rámci Ústeckého kraji jsou už pouze na Mostecku ceny obou komodit pod hranicí 31 korun za litr. Za méně než jednatřicet korun prodávají ještě čerpací stanice na Teplicku Natural 95 a na Děčínsku naftu. Nejvyšší ceny na severu Čech najdou řidiči u benzinek na Ústecku a Litoměřicku. V žádném z okresů však ceny nepřevyšují celostátní průměr.

I přes zdražení je zatím v Karlovarském kraji nejlevnější benzin i nafta na Sokolovsku. Benzin zde zdražil o 32 haléřů na 31,02 koruny. Některé čerpací stanice ale stále prodávají benzin i pod 30 korun. Nafta stojí v průměru 30,94 koruny, o 21 haléřů více než před týdnem. Nejméně rostly ceny paliv na Karlovarsku.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy