Česko vyráží na prázdniny. Za kolik natankujete? Analytička varuje před "nákazou"

Praha - Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu klesla o tři haléře na 33,02 koruny za litr a cena nafty o deset haléřů na 32,22 koruny. Pokud přijde bankrot Řecka, ceny pohonným hmot se výrazně změní.

Podobně jako u průměrných cen pohonných hmot za celou republiku i v jednotlivých krajích byl posun dolů výraznější u nafty. Ceny nafty padaly ve všech regionech, kdežto ceny Naturalu 95 v některých krajích dokonce naopak stoupaly. Benzin se tak udržel téměř v polovině regionů nad hladinou 33 korun, kdežto cenu nafty pokles stlačil ve většině krajů na částky kolem 32 korun. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Podle analytičky společnosti Colosseum Evy Mahdalové by nevýrazný vývoj cen benzinu i nafty měl pokračovat i nadále. "V nejbližším týdnu opět očekáváme stagnaci až mírné zlevnění cen pohonných hmot," řekla dnes ČTK. Podotkla, že ropné trhy zatím nijak nereagují na řeckou ekonomickou krizi. "Pokud ale Řecko zbankrotuje, je velmi pravděpodobné, že se "nákaza" přesune do dalších jihoevropských zemí, což by mohlo mít negativní dopad na evropskou poptávku po ropě," dodala.

Benzin je nejdražší v Plzeňském kraji, kde litr přijde v průměru na 33,47 koruny. Nejvíce platí za benzin a naftu nadále řidiči na Tachovsku, aktuální ceny nafty i benzinu jsou tam nejvyšší z celé ČR. Pohonné hmoty jsou na Tachovsku o víc než dvě koruny za litr dražší, než je průměr ČR. Natural 95 tam za týden zdražil o 27 haléřů na 35,69 Kč/l. Litr nafty zdražil v pohraničním okrese o devět haléřů a stojí průměrně 35,02 Kč.

Ceny pohonných hmot v hlavním městě jsou dlouhodobě vysoko v celorepublikovém průměru, u benzinu o zhruba čtyři desítky haléřů výš a u nafty o šest desítek. Nejdražší je benzin i nafta v Praze 4, což je jediná část hlavního města, kde se průměrná cena Naturalu 95 drží dlouhodobě nad 34 korunami, tedy více než korunu nad republikovým průměrem. Benzin nyní koupí řidiči v Praze 4 za 34,18 koruny za litr a naftu za 33,63 koruny. Naopak nejlevnější je benzin v Praze 3 s cenou 32,58 koruny za litr a nafta v Praze 9 s cenou 31,99 koruny. Pod 32 korun se průměrná cena nafty v žádné jiné části hlavního města nedostala.

Naopak nejlevněji seženou řidiči benzin v Královéhradeckém kraji, kde stojí 32,70 koruny. Nejnižší cena nafty je v Karlovarském kraji, kde přijde litr na 31,78 koruny. Méně než 32 koruny činí průměrné ceny nafty dohromady v pěti krajích.

V Polsku jsou podle serveru www.fuel-prices-europe.info pohonné hmoty levnější než v Česku. Litr benzinu tam nyní stojí v přepočtu průměrně 31,37 koruny a litr nafty 29,69 koruny. V okolí hranic ale ceny tak nízké nejsou.

V Rakousku cena benzinu za týden klesla o 23 haléřů na 32,72 za litr, v Německu se zvýšila o šest haléřů na 41,18 Kč. Průměrná cena nafty se v Rakousku zvýšila o čtyři haléře na 29,99, v Německu o 32 haléřů na průměrných 34,36 Kč/l.

Související

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Více souvisejících

Čerpací stanice Benzinky

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy