Benzin v Česku je nejlevnější za půl roku, zlevňování nafty ustalo

Praha - U čerpacích stanic v Česku je nejlevněji za půl roku. Benzin Natural 95 zlevnil v uplynulém týdnu o 17 haléřů na průměrných 31,46 koruny za litr. Nafta se ve středu prodávala v průměru za 29,68 Kč/l, tedy o haléř levněji než před týdnem.

Litr Naturalu 95 se ještě počátkem srpna prodával v průměru za víc než 33 korun, od té doby vytrvale zlevňuje. V minulém týdnu se po čtyřech a půl měsících dostal pod 32 korun. Průměrná cena nafty se pod třicetikorunovou hranici dostala počátkem září, ještě v polovině července přitom litr dieselu stál průměrně víc než 32 korun. Důvodem zlevňování pohonných hmot v Česku jsou podle analytiků nízké ceny ropy na světových trzích.

"V nejbližším týdnu očekáváme stagnaci cen pohonných hmot. Benzin by mohl ještě mírně zlevnit v důsledku konce motoristické sezony," řekl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Od minulé středy klesla v Praze průměrná cena benzinu Natural 95 o 13 haléřů na 32,13 koruny za litr. Naftu natankují motoristé v hlavním městě za průměrných 30,32 koruny za litr, což je o pět haléřů méně než před týdnem. I přes pokračující zlevňování zůstává benzin v Praze nejdražší z celé země. Nejvyšší ceny nafty mají nyní na Vysočině a v Jihomoravském kraji, následují pražské čerpací stanice.

Benzin ve středních Čechách zlevnil od minulé středy o 22 haléřů na 31,53 koruny za litr, nafta o tři haléře na 29,83 Kč. Nejdražší benzin v kraji se nadále prodává na Benešovsku, a to v průměru za 33,21 koruny za litr. Nejlevnější Natural 95 je na Mělnicku, řidiči ho tam natankují za průměrných 30,55 koruny za litr. Na Benešovsku je nejdražší i nafta, litr tam stojí 31,90 koruny.

Litr benzinu Natural 95 u benzinových stanic na jihu Čech za týden v průměru zlevnil o dalších 21 haléřů na 31,05 Kč, a je tak stále nejlevnější v zemi. Cena nafty stagnuje, respektive zdražila o šest haléřů na litru, řidiči za ni zaplatí 29,46 korun. Cena benzinu v sousedním Rakousku klesla za týden na litru o 51 haléřů na 29,27 Kč, a je tak levnější o 1,78 než na jihu Čech, cena nafty tam stagnuje, je ale stále levnější o 2,63 Kč.

Benzin v Karlovarském kraji zlevnil o 25 haléřů na 31,30 koruny, nafta o 18 haléřů na 29,25 koruny. Obvykle nejdražší Karlovarsku nyní nabízí nejlevnější benzin, v průměru zde stojí 31,12 koruny, o 48 haléřů méně než před týdnem. Za naftu zaplatí řidiči 29,30 koruny, což je za týden o 49 haléřů méně.

Za hranicemi v Německu se za týden měnily ceny pohonných hmot jen minimálně. Benzin zůstává stále výrazně dražší, průměrně stojí v přepočtu 37,12 koruny. Nafta se dá koupit v přepočtu za 31,42 koruny za litr.

Ceny benzinu v Královéhradeckém kraji v minulém týdnu pokračovaly v sestupu, naopak nafta mírně zdražila. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulých sedm dní zlevnil v průměru o 19 haléřů na 31,16 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o šest haléřů na 29,24 koruny za litr.

V sousedním Polsku zlevnil za uplynulých sedm dní benzin, cena nafty šla mírně nahoru. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info tam za litr motoristé aktuálně platí v průměru 4,36 zlotého (28,11 Kč). Nafta se prodává po 4,04 zlotého (26,04 Kč).

V Pardubickém kraji od minulého týdne zlevnil benzin, nafta mírně zdražila. Cena benzinu klesla o 19 haléřů na 31,16 koruny za litr, cena nafty stoupla o tři haléře na 29,43 koruny za litr. Nejlevněji vycházel benzin na Orlickoústecku, stál 30,73 koruny za litr. Nafta byla nejlacinější s cenou 29,25 koruny za litr na Pardubicku.

Liberecký kraj má nejlevnější naftu v zemi, litr je v průměru po 29,20 Kč. Před týdnem byl o čtyři haléře dražší. Ještě výrazněji zlevnil nejprodávanější Natural 95, za litr platí aktuálně motoristé 31,29 Kč, před týdnem platili o 21 haléřů víc.

V Ústeckém kraji v uplynulém týdnu pokračoval mírný pokles cen u benzinu. V průměru se litr prodává za 31,19 koruny, což je o devatenáct haléřů méně než minulou středu. Naftu pořídí řidiči stejně jako před týdnem za průměrných 29,39 koruny za litr.

Cena Naturalu 95 se ve Zlínském kraji oproti minulému týdnu opět snížila, litr se nyní prodává průměrně za 31,25 korun, před týdnem to bylo o 19 haléřů více. Cena nafty zůstala na stejné úrovni, 29,71 koruny za litr. Nejvíce v kraji zaplatí u čerpacích stanic motoristé na Kroměřížsku, benzin tam stojí 31,68 koruny a nafta 30,20 koruny.

Lidé žijící poblíž hranic se Slovenskem tam mohou již delší dobu tankovat levněji naftu, litr na Slovensku nyní stojí podle webu www.fuel-prices-europe.info v přepočtu 27,10 koruny, benzin vyjde v přepočtu na 31,02 koruny.

Pohonné hmoty v Olomouckém kraji opět zlevnily, pokles jejich cen ale zpomalil. Průměrná cena litru nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se za poslední týden snížila o 16 haléřů na 31,53 koruny a nafty o sedm haléřů na 29,58 koruny. Oproti celostátnímu průměru je benzin v Olomouckém kraji mírně dražší a nafta levnější. Benzin za poslední týden zlevnil ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejlevnější je na Šumpersku, kde jeho průměrná cena klesla o 23 haléřů na 31,18 koruny.

Cena benzinu na jihu Moravy za poslední týden klesla o 12 haléřů. Natural 95 stojí v průměru 31,95 koruny. Nafta zlevnila o šest haléřů na 30,37 koruny za litr. Benzin už v kraji není nejdražší na Břeclavsku, ale v Brně, kde se tento týden koná strojírenský veletrh. Den před jeho zahájením cena benzinu vzrostla v průměru o 20 haléřů. Ve středu stál benzin v Brně 32,39 koruny, což je o haléř méně než před týdnem.

Průměrná cena nejpoužívanějšího benzinu Natural 95 se v Moravskoslezském kraji během uplynulého týdne snížila o 20 haléřů na středečních 31,21 Kč za litr a cena nafty o čtyři haléře na 29,26 Kč. Pohonné hmoty ale nezlevnily ve všech okresech kraje. Na Karvinsku stoupla průměrná cena nafty a na Novojičínsku cena nafty i benzinu. V okrese Nový Jičín jsou v kraji pohonné hmoty nejdražší: litr Naturalu 95 tam stál ve středu průměrně 31,73 Kč a litr nafty 29,71 Kč.

Čerpací stanice na Vysočině sice v posledním týdnu opět o něco zlevnily benzin i naftu, přesto patří mezi nejdražší v Česku. Cena za litr benzinu Natural 95 na Vysočině klesla v průměru o 13 haléřů na 32,10 koruny. Víc stojí benzin jen v Praze, a to pouze o tři haléře. Litr nafty se na Vysočině prodává v průměru za 30,39 koruny, což je nejvyšší cena v ČR.

Související

Ilustrační foto

Benzín i nafta v Česku prudce zlevňují. A budou i nadále. Známe důvod

Pohonné hmoty v Česku za týden zlevnily o více než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 Kč, před týdnem byl o 1,03 koruny dražší. O 1,90 koruny na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Vyplývá to dle ekonoma Lukáše Kovandy z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
Cenny pohonných hmot v ČR po vpádu Ruska na Ukrajinu (2022).

Pohonné hmoty rychle zlevňují a budou i dál

Ceny pohonných hmot v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se včera prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než v úterý minulý týden. Nafta v uplynulém týdnu zlevnila o 1,15 koruny na včerejší průměrnou úroveň 45,24 koruny na litr, informuje server ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

Benzinky pohonné hmoty

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy