Firma Vítkovice Steel ukončila provoz v ostravské ocelárně

Ostrava - Společnost Vítkovice Steel dnes ukončila provoz ve své ostravské ocelárně. Do konce roku z firmy postupně odejde 271 lidí. ČTK to sdělil mluvčí podniku Jaromír Krišica.

"Jeho důvodem (ukončení provozu) bylo neadekvátní nastavení podmínek pro provozování ocelárny, které neumožňují zachovat dlouhodobou výrobu ve společnosti i v budoucnosti," uvedl mluvčí.

Ocelárna se v předešlých letech potýkala s nízkou poptávkou. Přišla také o emisní povolenky. Déle než rok bylo jasné, že jí k dnešnímu dni vyprší integrované povolení, k jejímuž prodloužení by firma musela investovat značné částky do ekologických opatření. Noví akcionáři, kteří Vítkovice Steel koupili loni v dubnu od ruské ocelářské a těžařské skupiny Evraz Group, to ale zamítli. Evraz firmu vlastnil od roku 2005, nyní je majitelem skupina soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru.

Krišica uvedl, že společnost Vítkovice Steel chce v příštích letech potvrdit pozici předního evropského výrobce kvalitních tlustých plechů. "Společnost dosáhla v minulém roce pozitivního výsledku EBITDA, vyvíjí dlouhodobé úsilí v oblasti zvyšování efektivity výroby," uvedl mluvčí.

Firma letos investovala zhruba 300 milionů korun do modernizace technologií. "Naše současná kondice je na slušné úrovni a během dalších let očekáváme její zlepšení, protože zavření ocelárny nám umožní rozvíjet další provozy naší společnosti," uvedl předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Odcházející pracovníci mohli dostat nadstandardní odstupné podle odpracovaných let až 450.000 korun. "Stav zaměstnanců společnosti k 1. lednu 2015 byl 1105 zaměstnanců, plánovaný k 31. prosinci 2015 je 834 zaměstnanců," uvedl Krišica.

Podle odborového předáka Zdeňka Kološe se hodně pracovníků ocelárny uplatní v jiných firmách. Asi 50 lidí přešlo do jiných provozů Vítkovice Steel. Někteří také odešli do předčasného důchodu.

Uzavření ocelárny se ale projevilo ve firmách, které byly jejími dodavateli. Mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková řekla ČTK, že huť v posledních pěti letech dodávala ocelárně v průměru 18 procent své produkce surového železa. Nyní bude podnik Vítkovice Steel odebírat polotovary pro výrobu plechů, takzvané bramy, od výrobců z Evropské unie a Ruska.

"Je nám líto, že jsme přišli o lokálního obchodního partnera. Nicméně na tuto situaci jsme se už několik let připravovali, našli jsme si zákazníky v širším evropském regionu, a odstavení ocelárny Vítkovice Steel na naši výrobu ani zaměstnanost nebude mít vliv," uvedla mluvčí AMO. Doplnila, že firma naopak do svých provozů přijme asi 20 odborníků z ocelárny. Zájem má především o taviče a odlévače, ale například i o jeřábníky velkého jeřábu.

Související

Ilustrační fotografie.

Vítkovice Steel mají v souvislosti se sankcemi zablokovaný majetek

Finanční analytický úřad (FAÚ) zablokoval majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. České televizi to řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Podle vedení firmy Vítkovice Steel ke zmrazení jejího majetku nedošlo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a vedení doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu.

Více souvisejících

Vítkovické železárny Ostrava

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 19 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy