VZP nutí lékaře šetřit. A sama rozmařile utrácí

Praha - Přestože Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tvrdí, že systém veřejného zdravotního pojištění je před zhroucením a že se musí šetřit, v průběhu jediného dne loni v létě vyhlásila tři výběrová řízení v celkové výši 220 milionů korun. Píše o tom sobotní Mladá fronta Dnes.

V následujících třech měsících je doplnila o další tři za 640 milionů. Jde o vzdělávací projekty (prevence u dětí), propagaci (vydávání časopisů) a také právní služby. Během tří měsíců se tak VZP zavázala za různé projekty vyplatit skoro miliardu. A to v době, kdy vrcholila hospodářská krize, stoupal počet nezaměstnaných, čímž klesaly příjmy ze zdravotního pojištění. Ve stejné době soukromé firmy masivně šetřily zejména na propagaci či vzdělávání.

V těchto dnech VZP zahajuje jednání s lékaři o úhradách na příští rok a přichází s tvrdými podmínkami. Již totiž ví, že jí bude v kase příští rok chybět zhruba šest miliard. Pojišťovna také žádá od státu, aby zvýšil odvody za státní pojištěnce. VZP si za projekty stojí. "Každá koruna věnovaná na prevenci přináší tři koruny na úsporách nákladů na léčení," obhajuje preventivní programy z první vlny tendrů za 220 milionů mluvčí Jiří Rod. K časopisům dodává, že pojišťovna si mezi lékaři chce zlepšit image a také je informovat o aktuálním dění v oboru.

Člen dozorčí rady Tomáš Julínek si myslí opak. "Pojišťovna obecně špatně hospodaří. Preventivní projekty se mají vyhlašovat v případě, že je jasné, kolik to přinese úspor. Jestli je to špatné, nebo dobré, se často jen odhaduje," říká Julínek. Nevylučuje, že se zakázky znovu dostanou na stůl, zejména časopisy.

"Peníze na prevenci jdou ze speciálního fondu. Přesouvat je na jiné účely mohou jedině poslanci. Takže by se stejně utratily jen za projekty související s prevencí," hájí management pojišťovny člen správní rady Boris Šťastný. Jenže řadu zakázek provázejí pochybnosti. Třeba výběr firmy Ambit Media na vydávání časopisu pro lékaře. Podmínky pro uchazeče byly totiž natolik specifické, že se do soutěže nakonec přihlásila právě jen Ambit Media.

"Zadávací dokumentaci si vyzvedlo asi 20 uchazečů, návrh projektu odevzdala jen firma Ambit Media," potvrdil mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Firmu tři roky před vyhlášením tendru založil tehdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Uchazeči museli mít třeba tři roky po sobě obrat nejmíň 30 milionů. Takže Ambit Media již v roce založení musela mít raketový úspěch.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy