Voda a odpad prudce zdraží? Návrh MŽP bude pro domácnosti neúnosný, varují samosprávy

Praha - Sdružení místních samospráv varuje, že chystané zvýšení poplatků za vodu a odvoz odpadu razantně navýší výdaje některých domácností. Podle europoslance a šéfa sdružení Stanislava Polčáka (STAN) by to ročně mohlo být až 6 tisíc korun. To je podle něj na hranici sociální únosnosti.

„Takto zásadní zvýšení cen, které se například u odběru podzemních vod pohybuje na hranici 3400 Kč a u poplatku (za odpad) pro čtyřčlennou průměrnou domácnost jde o zvýšení asi o 2400 Kč ročně v horizontu několika málo let, je razantní skokové zvýšení," uvedl Polčák. Částky podle něj vyplývají z podkladů, které vypracovala Česká asociace odpadového hospodářství, a z kalkulací provedených sdružením.

Návrhy podle Polčáka směřují nad rámec evropských směrnic a zvýšení poplatku za skládkování odpadu pak „nepokrytě nahrává" velkým spalovnám a nevyrovnává se s alternativními způsoby nakládání s odpady.

Poplatky za čerpání podzemních vod a vypouštění nečištěných vod se podle sdružení mají během sedmi let zvýšit až o 20 procent, tedy na deset až 20 korun za metr krychlový. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že se zvýší poplatek za odběry podzemní vody na čtyřnásobek. V současnosti činí poplatek dvě koruny za metr krychlový vody na pití a tři koruny za kubík na jiné použití.

Skládkovací poplatek se má podle návrhu ministerstva životního prostředí zvýšit do roku 2024 z 500 korun na 1850 korun za tunu, v řádu stokorun se mají zvýšit i poplatky za zbytkový odpad a za technické zabezpečení skládky. Zvýšení bude téměř trojnásobné, uvedl Polčák s tím, že unijní předpisy počítají se zvyšováním až do roku 2030.

Starostové se pak obávají, že poplatek zatíží především obyvatele a že obce budou mít kvůli zvýšení poplatků problém s jejich vymahatelností, což bude pro ně znamenat další náklady. Polčák poukazuje chybí analýzy, jestli takovéto zvýšení bude pro obyvatelstvo únosné. Ministerstvo ale tvrdí, že dopady zvýšení poplatků za odpad sociálně únosné jsou a pohybují se ročně do 50 korun na občana.

Související

Stanislav Polčák

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Více souvisejících

Stanislav Polčák Voda domácnosti

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy