Banky prohrály, Sklárny Bohemia získá společnost Crystal Bohemia

Praha - Zkrachovalé poděbradské Sklárny Bohemia získá společnost Crystal Bohemia za 61 milionů korun. Ve středu o tom rozhodl soudce Městského soudu v Praze.

Proti usnesení soudu není odvolání přípustné, což znamená, že věřitelské banky prohrály. Naopak rozhodnutí o prodeji vítají nezajištění věřitelé a především zaměstnanci firmy. "Je to ku prospěchu věci," řekl ve středu republikový předseda odborů Vladimír Kubinec. Crystal Bohemia hodlá v první fázi zaměstnat zhruba 320 z původních více než 520 zaměstnanců.

„Výrobu chceme obnovit do tří až pěti měsíců,“ uvedl ve středu zástupce Crystalu Pavel Louda. Jak řekl, měl již obavy, že k obnovení výroby nedojde. „Jsem rád, že naše snažení mělo nějaký smysl. Snažili jsme se vždy postupovat otevřeně,“ dodal.

Crystal Bohemia byla jediným vážným zájemcem o koupi skláren, její první nabídky ale věřitelské banky odmítaly s tím, že mají kupce nabízejícího čtvrt miliardy korun. Nikdo takový se ale do výběrového řízení nepřihlásil. Loni v prosinci chtěl Crystal za podnik zaplatit sto milionů korun, nyní nabídl 61 milionů. „Podnik ztrácí na hodnotě,“ řekl již během výběrového řízení Pavel Louda. Se společností Crystal je spojený bývalý výkonný ředitel poděbradských skláren Jaroslav Seifert st. i další členové managementu.

Prodej podniku se vyvíjel relativně bez problémů až do konce března, kdy se rozhodovalo o vítězi výběrového řízení. Jenže bankám zastupovaným Citibank Europe se zdála cena od vítězného Crystalu příliš nízká a chtěly jí navýšit, což se jim nepovedlo. Banka tvrdila, že další vyjednávání zhatili zbývající členové věřitelského výboru, ti ale byli opačného názoru. Podle nich banka měla možnost licitovat o ceně, ale nevyužila toho.

Banka se od té doby snažila prodej zvrátit. Tvrdila, že jedná ve společném zájmu věřitelů, reakce ostatních věřitelů ale byly zcela opačné. Proti postupu Citibank byl i druhý zajištěný věřitel - Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Proti vůli ostatních věřitelů si nakonec banka prosadila, aby některé pravomoci o prodeji společnosti přešly z věřitelského výboru na schůzi věřitelů, kde má nadpoloviční většinu a prakticky tak může rozhodovat sama bez ohledu na názor zbývajících skoro 200 věřitelů. Vzhledem k rozhodnutí soudu ale již prodej zmařit nemůže ani na schůzi věřitelů. Proti přesunutí pravomocí se navíc několik věřitelů odvolalo.

Soudce všechny námitky Citibank Europe odmítl. Podle něj banky s podmínkami prodeje souhlasili. „Není možné, aby poté, co dojde k naplnění vůle věřitelů prezentované na schůzi věřitelů, poté, co správce učiní příslušné kroky, které mají dopad zejména do práv třetích osob – zájemců o koupi, bylo jedním členem věřitelského výboru (byť se jedná o zajištěného věřitele) vše zpochybněno a mělo být vše počátku zrušeno. Kdyby byl takový postup možný, znamenalo by to v projednávaném případě, že největší věřitel by mohl mimo schůzi věřitelů rozhodoval jako schůze věřitelů a rozhodnutí schůze by mohl sám, bez naplnění procesních předpokladů zvrátit,“ uvedl ve zdůvodnění soudce, které je k nahlédnutí v insolvenčním rejstříku na www.justice.cz.

Sklárny Bohemia z Poděbrad jsou v insolvenčním řízení od 22. září minulého roku, v konkursu je firma od 3. prosince. Podnik od konce září nevyrábí a z původních zhruba 530 zaměstnanců jich do práce chodí 19. Na mzdách dluží sklárny od září do prosince 32,6 milionu korun. Výroba skla existuje v Poděbradech od roku 1876. Sklárny Bohemia jsou největším průmyslovým podnikem ve městě.

Sklárny Bohemia jsou součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, jemuž věřitelské banky poskytly v roce 2001 na refinancování úvěrů 5,2 miliardy korun. Holding za to ručil majetkem všech svých výrobních podniků. Do vyhlášení insolvenčního řízení holding splatil 2,3 miliardy korun. Zbývající peníze chtějí banky získat z konkurzu a vzhledem k tomu, že se jedná o zajištěné věřitele, pohledávky ostatních, včetně zaměstnanců, budou uspokojené jen v minimální míře. Výjimkou jsou Sklárny Bohemia, kde mají banky zajištěno jen čtvrtinu z majetku, který chce získat Crystal Bohemia. Dluhy Skláren Bohemia přesahují 5,12 miliardy korun. Z toho pohledávka věřitelských bank dosahuje 2,75 miliardy korun. Sklárny Bohemia jsou první firmou z holdingu, jež získaly nového majitele.

Související

Sklo

Skláři ze Sklo Bohemia mohu žádat o náhradu mzdy

HAVLÍČKŮV BROD - Zhruba 1 200 zaměstnanců zkrachovalého podniku Sklo Bohemia může od středy žádat o náhradu mzdy na detašovaném pracovišti ve Světlé nad Sázavou. Agentuře Mediafax to řekl ředitel Úřadu práce v Havlíčkové Brodě Martin Kouřil.

Více souvisejících

Sklárny Bohemia

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy