Pojišťovna nasadila v likvidaci škod vlastní drony

Praha - Na místa pojistných událostí vyráží speciální drony. Česká pojišťovna je vůbec první pojišťovnou u nás, která k tomuto účelu začíná vlastní drony využívat. Tato novinka usnadní prohlídku místa škody, a tím zefektivní a zkrátí dobu jejího vyřízení.

Do světa pojišťovnictví začíná pronikat užitečná technologie, která se již osvědčila například při meteorologických průzkumech či hledání osob v horském terénu. Na scénu přilétají drony, které Česká pojišťovna začíná využívat k průzkumu, prohlídce a důkladné dokumentaci místa škod. „Již delší dobu sledujeme vývoj v oblasti dronů a reálné možnosti jejich využití v praxi.

Tato moderní technologie usnadní a zefektivní dokumentaci místa škody, a pomůže tak při řešení pojistných událostí. Z toho budou samozřejmě profitovat naši klienti," představuje novinku Tomáš Volejník, manažer Útvaru likvidace pojistných událostí České pojišťovny a dodává: „Jako lídr českého pojišťovacího trhu chceme nabízet klientům nejen kvalitní produkty a s tím spojený servis, ale také inovativní služby."

Co všechno drony umí?

Tyto malé agilní letouny, ve kterých nesedí žádní piloti, se v současnosti využívají především k povrchovým či meteorologickým průzkumům. Ovládány jsou na dálku a pracovat s nimi mohou pouze speciálně proškolení pracovníci. Stroje mohou létat do výšky 300 metrů, jejich maximální dolet je až 2 000 metrů. Tichý provoz dronů zajišťují vysokokapacitní baterie a na jedno nabití vydrží létat přes 20 minut. Během letu mohou drony pořizovat kontinuální videozáznam nebo vysoce kvalitní fotografie. Kamera je otočná v rozsahu 360°, sklopná v rozsahu 90°. Díky tomu je možné získat jak prostorovou videodokumentaci škody v ultra vysokém rozlišení (tzv. 4K rozlišení), tak i snímky s poměrovou kalibrací pro určení rozměrů poškození. Obojí významně pomůže k rychlému a jednoduchému vyřešení škody.

Bezpeční a užiteční pomocníci

Dronů, které Česká pojišťovna využívá v praxi, není třeba se obávat. Jakékoliv ohrožení soukromí či zdraví lidí nepřipadá v úvahu. „Naše drony podléhají pravidlům a přísné regulaci Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Piloti vlastní pilotní licenci a létají výhradně dle regulí ÚCL. Létáme pouze na vymezeném území a zaznamenáváme výhradně data z hlášené pojistné události," popisuje situaci první licencovaný pilot České pojišťovny Martin Fišr a dodává: „Drony jsou skvělými pomocníky ve chvílích, kdy potřebujeme detailně zdokumentovat rozsáhlé škody nebo škody na těžko přístupných místech. Své využití najdou zejména v pojištění majetku a v zemědělském pojištění. Díky nim již nebude nutné, aby mobilní technik šplhal na poškozený komín či vysokou strmou střechu."

Drony se uplatní například při prohlídkách následujících typů lokalit:

haly, budovy, rozsáhlá stavení stavební stroje, jeřáby, letadla, vlaky mosty, přehrady, komíny, vysoké budovy rozsáhlé firemní komplexy
plodiny, pole, zemědělské lokality

Náklady na pořízení jednoho dronu pro profesionální použití se pohybují od padesáti tisíc až do jednoho milionu korun. Investice do něj se ale rozhodně vyplatí. Celý proces dokumentace a vyřízení škody bude díky jejich spolehlivé a rychlé práci v terénu mnohem efektivnější.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Drony likvidace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy