Babiš odstartoval změnu podnikání? V jeho impériu se dějí velké věci

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) loni v prosinci transformoval dosud neaktivní firmu Kostelecké maso uzeniny. Společnost se přejmenovala na AGABSY a do statutárních orgánů usedla Babišova životní partnerka Monika.

Akciová společnost AGABSY má jako předmět podnikání v obchodním rejstříku zapsanou správu vlastního majetku. Jediným akcionářem firmy je vicepremiér Babiš. Krátce před Vánoci firma změnila mimo jiné způsob jednání za společnost. "Zároveň došlo k omezení převodu akcií, ten je možný pouze se souhlasem představenstva," uvádí server HlídacíPes.org.

Do představenstva usedla Babišova životní partnerka Monika, místopředsedou se stal šéf představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a předsedou Alexej Bílek, který vede právní divizi Agrofertu.

Psali jsme: ANO loni dostalo od firem jako dar 14,7 milionu, přispěl i sám Babiš  

"Vzhledem ke koncentraci pro Babiše tak klíčových postav ve firmě, která dosud de facto nevyvíjela žádnou činnost, se lze domnívat, že tato společnost může sehrát významnou roli v transformaci Babišovy podnikatelské skupiny," uvádí server. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl změny ve firmě AGABSY komentovat.

Babišovo podnikání by mohla ovlivnit novela zákona o střetu zájmů. Takzvaný "lex Babiš" nedávno vetoval prezident Miloš Zeman. Sněmovna nyní řeší, zda ho přehlasuje.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš AGABSY Agrofert

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy