Ministr Havlíček odlétá do Ruska, doprovází ho početná delegace podnikatelů

Praha - Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) dnes odlétá do Ruska, doprovází ho 23 zástupců českých firem. Propad vývozu do Ruska se letos zastavil, v prvních dvou měsících roku se zvýšil export českých firem do Ruska meziročně o 26 procent. Podíl Ruska na celkovém českém exportu ale zůstal 1,8 procenta.

Odpoledne Havlíček zahájí jednání obchodního fóra mezi ČR a Ruskem. V podvečer se setká v Českém domě s ministrem průmyslu a inovační politiky republiky Baškortostán Alexejem Karpuchinem. V úterý se ministr Havlíček setká s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

V podnikatelské delegaci jsou zastoupeni například dodavatelé tramvají, námořní přepravci, strojírenské firmy vyrábějící čerpací techniku nebo stroje pro potravinářský, chemický a farmaceutický průmysl.

"V podnikatelské delegaci jsou zastoupeny firmy, které mají již většinou v tomto teritoriu své obchodní partnery, rozpracované zakázky, ale i firmy, které mají vážný zájem na trh teprve vstoupit. Mají zájem navázat na dodávky z minulosti, především z oblasti energetiky, ale i zemědělství," uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Nákup Smartwings není podle Hamáčka na stole

Nákup Smartwings není podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na stole. Společnost by měla využít dostupné programy podpory, například kurzarbeitový program Antivirus, řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT). Také premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že firma zatím může čerpat z programů určených vládou pro pomoc firmám.
Exministr Jiří Havlíček

Exministr Jiří Havlíček by mohl šéfovat Úřadu práce, navrhla Maláčová. Babiš je proti

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém generální řediteli Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude její stranický kolega a exministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Podle ministryně je jedním z uchazečů a její představy splňuje. Uvedla to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Premiér Andrej Babiš pro ČT v telefonickém vyjádření uvedl, že by jmenování bývalého ministra bylo špatným vtipem.

Více souvisejících

Jiří Havlíček (ČSSD) hospodářská komora Rusko ministerstvo průmyslu Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy