Máslo nad zlato? Polovina prodejní ceny zůstává obchodům, tvrdí Jurečka

Olomouc - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes zahájil podzimní etapu výstavy Flora Olomouc. Při té příležitosti řekl, že na vyšších cenách másla mají značný podíl obchodníci, u kterých nyní končí až polovina jeho prodejní ceny. K výraznému zdražení přispěl i vývoj na světovém trhu.

Tuzemští zemědělci nyní podle Jurečky prodávají litr mléka zhruba za 8,4 koruny za litr, což je přibližně stejná cena jako v roce 2004, kdy čtvrtka másla na pultech obchodů stála 25 korun. "Když jsme si udělali rozbor prodejní ceny jedné čtvrtky másla, kolik procent z ní zůstává u zemědělců, tak je to zhruba 17 až 20 procent. Zhruba 25 až 30 procent zůstává u potravinářů a těch zbývajících padesát procent u obchodníků a prodejců," uvedl Jurečka.

Letos v srpnu mlékárny podle Jurečky prodávaly máslo v průměru za 35 korun, jeho cena v obchodech se ale pohybovala od 50 do 70 korun. Jurečka upozornil, že tuzemská produkce mléka za poslední tři roky vzrostla a Česká republika je v této komoditě soběstačná ze 130 procent. "My jako zemědělci máme suroviny dostatek, ale to, jakým způsobem trh spekuluje a jak se cena šroubuje nahoru, to už nejsme schopni ovlivnit," uvedl.

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marty Novákové obchodníci za drahé máslo nemůžou. "Svaz si vyžádal od velkých obchodních řetězců, které jsou jeho členy, údaje týkající se marží právě na máslo. Z jednotlivých vyjádření vyplynulo, že se výše marží pohybuje od osmi do 20 procent, v průměru je to tedy 14 procent," řekla dnes ČTK Nováková.

V případě vysoké ceny másla jde podle Novákové o určitý výkyv komodity, který je ovlivněn poptávkou a nabídkou i celosvětovým vývojem. "Ostatně cenu másla i marží obchodníků šetřilo již v květnu ministerstvo financí a k žádnému nestandardnímu zjištění nedospělo," podotkla.

Na ukončení režimu mléčných kvót v EU navázala podle Jurečky poměrně velká mléčná krize, kdy klesla výroba mléka v EU i Austrálii či na Novém Zélandu, což jsou hlavní světoví producenti. Naproti tomu Čína v pololetí zvýšila poptávku po másle i ostatních mléčných výrobcích. "Za poslední dva roky zároveň také výrazně roste poptávka spotřebitelů, kteří se odklání od rostlinných tuků a spíše zase vyhledávají živočišné tuky," dodal ministr.

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí a soustředily se na tuzemský trh.

Ceny másla jsou rekordně vysoké v celé EU. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti ale vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany. MF už vyzvalo Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u producentů másla i obchodníků. Učinilo tak na základě požadavku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). SOCTR to označil za předvolební populismus.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdražování Obchody Svaz obchodu a cestovního ruchu Ekonomika potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy