Vypovědět nevýhodnou smlouvu na dodávky plynu bude zřejmě snazší

Praha - Odběratelé elektřiny či plynu budou mít zřejmě možnost do tří měsíců odstoupit od smlouvy o dodávkách energie bez udání důvodu, pokud jejich dodavatel změní cenu nebo jiné smluvní podmínky. Vyplývá to z novely energetického zákona, který má ve středu projednat vláda.

Novela, která vychází z tzv. třetího energetického balíčku Evropské komise, posiluje i práva podnikajících fyzických osob. Ty budou nově moci do měsíce odstoupit od takové smlouvy, která byla uzavřena mimo prostory k podnikání dotyčného dodavatele energií.

Toto opatření se týká hlavně smluv uzavřených přes prostředníky přímo v místě bydliště odběratele. Jde de facto o rozšíření stávající praxe občanského zákoníku, který spotřebitelům umožňuje od takto uzavřených smluv bezdůvodně odstoupit. Toto nové ustanovení pouze tuto praxi rozšiřuje i na podnikající fyzické osoby.

Posílit jistotu spotřebitelů by měla i nová povinnost dodavatelů poskytovat veškeré informace spojené s cenou a podmínkami dodávek energií na internetu. Informace o případných změnách také bude muset uveřejnit nejpozději 30 dnů před tím, než začnou platit.

Kromě posílení práv spotřebitelů však novela přináší i zásadní změny ve fungování energetického trhu v ČR. Změny se dotknou zejména plynárenského odvětví, protože společnosti podnikající v oblasti elektrické energie již navrženými změnami prošly.

Jedná se zejména o striktní oddělení provozovatele přenosové soustavy od výrobce či distributora (tzv. unbundling). Česko si zvolilo mírnější formu transpozice evropské směrnice a rozhodlo se, že výroba i distribuce zůstanou v jedné akciové společnosti, přičemž mateřská společnost bude mít na starosti výrobu a dceřiná distribuci.

I toto uspořádání však zákon tvrdě reguluje a zamezuje v rámci možností propojení aktivit těchto dvou prvků.

V Českých podmínkách má tuto roli splnit společnost RWE Transgas, která prostřednictvím svých dceřiných společností zajišťuje distribuci plynu i obchod s plynem, zejména jeho dovoz ze zahraničí.

Samotní provozovatelé plynových soustav pozitivně hodnotí především to, že Česká republika zvolila mírnější formu vlastnického oddělení. "Tato alternativa neukládá povinnost nuceného odprodeje přepravních sítí a respektuje tak vlastnická práva dotčených společností," řekl Mediafaxu Martin Chalupský, tiskový mluvčí RWE Transgas.

Novela však kromě již zmíněného posiluje pravomoci Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který bude na nové uspořádání energetického trhu dohlížet. Některé návrhy ministerstva průmyslu a obchodu, které zákon vypracovalo, se však setkaly s nesouhlasem ministerstva financí (MF).

"ERÚ usiluje o to, aby se svojí rozpočtovou kapitolou včlenil mezi rozpočtové kapitoly vymezené zákonem o rozpočtových pravidlech v paragrafu osm. Od uvažované 'exkluzivity' si slibuje vyšší samostatnost v nakládání s finančními prostředky státního rozpočtu a větší jistotu, že v průběhu roku nebudou v této kapitole z rozhodnutí vlády prováděna úsporná opatření," sdělil Mediafaxu mluvčí MF Ondřej Jakob na vysvětlení námitek, které ministerstvo financí k návrhu připojilo.

Návrh totiž počítá s tím, že by se ERÚ zařadil mezi rozpočtové kapitoly, jejichž rozpočet není výlučně pravomocí vlády, ale se změnami musí souhlasit i sněmovna. Mezi tyto kapitoly nyní patří například Senát, kancelář prezidenta republiky či kancelář ombudsmana. "Vzhledem k tomu, že MF usiluje o to, aby všechny kapitoly státního rozpočtu měly stejné postavení, nebylo by podle názoru MF logické okruh 'exkluzivních' kapitol rozšiřovat," dodal Jakob.

MF se nelíbí ani návrh na personální posílení ERÚ a ministerstva průmyslu. Tyto dvě instituce by totiž podle novely měly v letošním a příštím roce dostat celkem 44 nových pracovních míst, což by stálo ročně kolem 50 milionů korun.

Ministerstvo průmyslu totiž změny nekonzultovalo s ministerstvem financí v době, kdy byly vytvářeny střednědobé rozpočtové výhledy na další léta. Tyto dokumenty tudíž s nárůstem rozpočtu ERÚ o více než 40 procent nepočítají.

Související

Více souvisejících

plyn Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy