Průměrná mzda v Česku? Ekonomové očekávají zpomalení růstu

Praha - Letos ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 29.346 korun. Ekonomové odhadují, že průměrná mzda vzrostla ve třetím čtvrtletí také kolem sedmi procent. Po zahrnutí inflace pak o zhruba pět procent.

"Ve třetím čtvrtletí byl růst mezd zbrzděn slabší ekonomickou aktivitou a kalendářními efekty, protože třetí čtvrtletí mělo letos o jeden pracovní den méně," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Proto také očekává ve 3. čtvrtletí růst průměrné mzdy o 7,5 procenta. Reálně, po zahrnutí inflace, tak podle něj mzdy stouply o 4,8 procenta.

Zpomalení růstu reálné mzdy pod pět procent očekává i hlavní ekonom ING Jakub Seidler. "Meziroční růst průměrné nominální mzdy by měl dle našich odhadů setrvat na 7,6 procenta. Vzhledem k mírně vyšší inflaci však dynamika reálných mezd mírně zpomalí, a to nepatrně pod pět procent. Stále však půjde o jedno z nejrychlejších temp růstu reálných mezd za posledních deset let," uvedl.

Hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek pak na základě dnešních údajů o HDP snížil odhad růstu průměrných mezd na 6,8 procenta, reálně tedy na 4,1 procenta. "Za zpomalením meziročního růstu mezd proti předchozímu čtvrtletí zřejmě stály přechodné technické faktory, zejména nižší počet odpracovaných hodin v důsledku odlišného načasování víkendů a svátků," uvedl.

"Ve třetím čtvrtletí podle našeho odhadu rostly reálné mzdy, tedy mzdy po zahrnutí inflace, meziročně o 5,4 procenta. To je nejrychlejší tempo růstu reálných mezd od prvního čtvrtletí roku 2007. Růst mezd v ČR je nyní jeden z nejrychlejších v celé EU," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Hlavním důvodem takového růstu je podle něj nízká míra nezaměstnanosti, která je nejnižší v EU.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 
CZK

Průměrná mzda se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila, ta reálná ale klesla

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43.412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak páté čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

průměrná mzda Ekonomika zaměstnavatelé zaměstnání mzdy / platy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy