Dva týdny do Štědrého dne. Zásilky nabírají zpoždění, na vině jsou i e-shopy

Praha - Do Štědrého dne zbývají dva týdny. Kapacity kurýrních firem jsou na maximu, což se projevuje ve zpožďování zásilek. Na vině nejsou pouze dopravci, ale také provozovatelé internetových obchodů.

Největší nápor se čeká od pondělí 11. prosince. "Kapacity přepravních společností jsou již nyní na maximu, což v případě některých z nich vyústilo v první problémy během týdenní výprodejové akce Black Friday. Ten největší nápor je přitom čeká - dle našich očekávání přijde v týdnu od 11. do 17. prosince," uvedl marketingový ředitel CZC.cz Milan Duda.

Mall.cz eviduje problémy s kapacitami přepravců. "Proto také všechny naše zákazníky vybízíme k využívání našich výdejních míst. Naše provozovny zároveň zavážíme vlastní páteřní přepravou, díky čemuž má zákazník jistotu doručení zboží v požadovaném termínu," uvedl mluvčí Jan Řezáč. Například v Praze e-shop zaváží čtyřikrát denně.

Zpoždění až pět dní v některých regionech je podle mluvčí Datartu Ivy Pavlouskové každoroční předvánoční realitou u všech přepravců.

Na vině jsou ale také provozovatelé internetových obchodů. "Nijak totiž nepoužívají funkce plánování logistiky. Navíc ani v tak nabitém a exponovaném čase, jako je prosinec. Pokud se totiž plánují kampaně manuálně, musíme počítat i s možností problémů s doručitelností," uvedl šéf vývoje inovací Clever Monitor Lukáš Hakoš.

Kurýrní služba DPD s odkazem na problémy s doručováním u konkurence a vysoký příliv nových zákazníků přijala opatření, podle něhož do konce prosince nepřijímá nové zákazníky a reguluje balíčky s platbou v hotovosti u stávajících klientů.

Část obchodníků se na začátku předvánoční sezony potýká s nedostatkem brigádníků a sezónních zaměstnanců, kteří obvykle pomáhají zejména ve skladech. Některé obchody poslaly do skladů i úředníky z centrály.

E-shopy letos čekají rekordní vánoční tržby až 38 miliard korun. Posledním dnem, kdy je možné objednat zboží z e-shopu, aby dorazilo do Štědrého dne, je pondělí 18. prosince.

Související

Více souvisejících

Vánoce e-shopy Mall.cz Obchody DHL

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy