Produkce masa v Česku klesla. Agrárníci bijou na poplach

Praha - Ve 4. čtvrtletí 2017 bylo na jatkách v Česku vyrobeno 114 124 tun masa. Produkce hovězího masa meziročně klesla o 4,0 %, vepřového o 0,6 %, kdežto produkce drůbežího masa se zvýšila o 2,0 %. Nákup mléka od producentů vzrostl na 709 929 tis. litrů, tj. o 10,4 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Produkce masa na jatkách v Česku loni klesla o 2,5 procenta na 437.835 tun. Snížená výroba vepřového podle statistiků navazovala na nižší stavy prasat ve výkrmu během roku. Vzhledem k nižšímu obratu zahraničního obchodu s jatečnými prasaty se dovoz vepřového opět nepatrně zvýšil. Dovoz vepřového se zvýšil o 1,5 procenta na 263.787 tun a vývoz klesl o 3,1 procenta na 35.598 tun. Vepřové se dováželo z Německa, Španělska, Polska a Belgie, největším odběratelem bylo Slovensko.

Ceny výrobců jatečných prasat loni stouply o 11,1 procenta. Chovatelé prodávali vykrmená prasata v průměru za 32,52 Kč/kg živé hmotnosti nebo za 42,27 Kč/kg v mase. Nejvyšší cena byla v červenci (45,34 Kč/kg), poté až do prosince klesala na roční minimum (38,86 Kč/kg).

Hovězího a telecího masa se loni v Česku vyrobilo 67.714 tun, tedy meziročně o 5,9 procenta méně. V předchozích třech letech přitom produkce rostla. Jatka porazila 227.400 kusů skotu, což představovalo 5,9procentní meziroční pokles. Na poklesu porážek se projevily snížené stavy býků ve výkrmu během roku. "Přestože se zvýšil dovoz zvířat k porážce, domácí produkce hovězího masa nedosáhla úrovně předcházejícího roku a byla nahrazena zvýšeným dovozem hovězího masa ze zahraničí," uvedl ČSÚ.

Zahraniční obchod s hovězím masem vykázal schodek. Dovoz se zvýšil o pětinu na 37.283 tun a vývoz zůstal na 10.322 tunách. Hovězí se dováželo hlavně z Polska, Nizozemska a Německa. Vyváželo se nejvíc na Slovensko.

Drůbežího se loni vyrobilo 158.906 tun, tedy o 1,5 procenta meziročně více. Průměrná cena výrobců jatečných kuřat loni klesla o procento a u kuřat první jakosti dosáhla 23,23 Kč/kg živé hmotnosti. V lednu přitom cena začínala na ročním maximu 24,27 Kč/kg, na minimální hodnotu se dostala v červnu (22,17 Kč/kg). Dovoz i vývoz drůbežího masa meziročně klesly. Dovoz se snížil o 2,3 procenta na 116.785 tun a vývoz o 7,2 procenta na 34.372 tun. Drůbeží maso se dováželo nejvíce z Polska a zvýšil se dovoz z Německa, vyváželo se hlavně na Slovensko.

Ve 4. čtvrtletí bylo nakoupeno od tuzemských producentů 709 929 tis. litrů (+10,4 %) mléka, z toho nákup mlékáren činil 611 002 tis. litrů (+4,5 %). Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem k nízké úrovni ve čtvrtém čtvrtletí loni o 33,6 % vyšší. Zemědělci prodávali mléko jakostní třídy Q za průměrnou cenu 9,11 Kč za litr, tj. o 0,60 Kč/litr vyšší než v předcházejícím čtvrtletí, informuje czso.cz.

Mlékárny loni nakoupily od producentů a odbytových organizací 2,478 miliardy litrů mléka, což bylo o 0,8 procenta meziročně víc. Celkový přímý nákup mléka od tuzemských producentů činil 2,9 miliardy litrů, což bylo o 6,7 procenta meziročně víc. Průměrná cena zemědělských výrobců mléka loni stoupla o čtvrtinu na 8,44 Kč za litr a rostla po celé období roku. Dovoz mléka a smetany z ciziny se loni snížil o 42,3 procenta. Vývoz mléka stoupl o 1,6 procenta, největší nárůst byl zaznamenán do Německa, největší pokles do Polska a Itálie.

"Obecný pokles produkce a jen mírný růst cen zároveň není pro živočišná odvětví do dalších období příliš motivační a nutno dodat, že nebýt v této situaci národních podpor do sektorů skotu, prasat a drůbeže, byl by propad výroby zřejmě ještě hlubší," uvedl mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek. Podle něj by proto měla být úroveň dotací udržena, navíc by se měla sjednotit výše dotací v Evropské unii.

Podle agrárního analytika Petra Havla by se naopak nynější podpory měly přezkoumat. Upozornil na to, že přestože je zemědělci čerpají, výroba klesá. Stát podle Havla nedostatečně podporuje ty producenty, kteří zvyšují přidanou hodnotu tím, že přímo vyrábí potraviny. Podle něho se také snižuje podpora vědy a výzkumu a schází větší podpora inovací.

Loňské výsledky zemědělců nejsou pozitivní zprávou ani podle Potravinářské komory, zejména kvůli snižování produkce vepřového a hovězího. "To je alarmující nejen z pohledu udržení živočišné výroby v ČR, ale také z pohledu potravinářského sektoru, protože je čím dál obtížnější pro zpracovatele nakoupit na trhu maso českého původu a je nutnost ho dovážet, aby se zde výroba masa a masných výrobků vůbec udržela," sdělila mluvčí komory Dana Večeřová.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Maso vepřové Mléko zemědělci čsú Ekonomika Agrární komora

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy