Průmysl v Česku odstartoval nový rok růstem, do stavebnictví zasáhlo počasí

Praha - Průmyslová produkce v lednu meziročně vzrostla reálně o 5,5 %. Po očištění o sezónní vlivy klesla v porovnání s předchozím měsícem o 0,6 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 3,4 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce byla v lednu 2018 po vyloučení sezónních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 0,6 %. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostla reálně o 5,5 %. Leden 2018 měl stejný počet pracovních dnů jako leden 2017.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +1,1 procentního bodu, růst o 5,6 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,0 p. b., růst o 13,9 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,98 p. b., růst o 15,3 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -2,3 p. b., pokles o 16,1 %) a těžba a dobývání (příspěvek -0,1 p. b., pokles o 4,1 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v lednu 2018 meziročně vzrostly o 4,8 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,5 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,1 %.

Hodnota nových zakázek v lednu 2018 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 3,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 3,9 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,2 %, uvedl czso.cz.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v lednu 2018 meziročně zvýšil o 2,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v lednu 2018 meziročně vzrostla o  9,6 % a činila 31 946 Kč.

"Průmysl odstartoval nový rok růstem, který se obešel bez většího překvapení a který výrazně nezaostal za průměrným tempem v loňském roce," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Lednový výsledek by byl však podle něj ještě lepší, nebýt citelného poklesu produkce v síťových odvětvích. Pokles výroby elektřiny související s nadprůměrně teplým počasím v lednu se ukázal být brzdou růstu průmyslu nejen v Česku, ale i v eurozóně, podotkl.

Solidní meziroční tempo růstu by mělo v následujících měsících pokračovat, doplnil analytik Raiffeisenbank František Táborský. Průmysl ale podle něj začne postupně limitovat vysoká srovnávací základna z předchozího roku, který byl extrémně úspěšný. Loni průmyslová výroba za celý rok zrychlila o 5,7 procenta. Pro tento rok odhadl mírné zpomalení tempa na solidní čtyři procenta. Největší výzvou pro průmysl v tomto roce bude udržení konkurenceschopnosti v prostředí nejrychleji rostoucích mezd od roku 2008, pokračujícího nedostatku zaměstnanců a dalšího posilování koruny, dodal.

Stavební produkce v lednu 2018 po vyloučení sezónních vlivů byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,8 %. Meziročně vzrostla o 33,6 %. Leden 2018 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku stejný počet pracovních dnů, ale klimatické podmínky byly nesrovnatelné.

Zatímco v roce 2017 byl měsíc leden teplotně výrazně podprůměrný (podobně podnormální byl v Česku naposledy březen 2013), letošní leden byl v České republice mimořádně teplý. S průměrnou měsíční teplotou plus 1,8 °C se stal čtvrtým nejteplejším lednem od roku 1961, kdy se začaly v zemi zaznamenávat celkové průměry teplot). Meziroční rozdíl v průměrných teplotách byl 7,4 °C a příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce.

Lednová stavební produkce představuje dlouhodobě nejslabší příspěvek během stavební sezóny, když tvoří zhruba 4 % z celkového úhrnu za rok, a na výkyvy počasí je mimořádně citlivá. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 30,9 % (příspěvek +26,0 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně zvýšila o 47,7 % (příspěvek +7,6 p. b.).

"Na kladném výsledku roku 2017 se výraznou měrou podílí pozemní stavitelství, zatímco v inženýrském stavitelství trvá dlouhodobý propad, zejména v oblasti dopravní infrastruktury," uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle analytiků přitom situace není ideální ani v bytové výstavbě. "Statistika nových stavebních povolení v závěru roku nenaznačuje akceleraci bytové výstavby ani tentokrát," upozornil Dufek. Jistý optimismus ale podle něj vzbuzuje alespoň růst objemu nových zakázek pro pozemní a inženýrské stavitelství v posledním loňském čtvrtletí.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ekonomika čsú zakázky Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy