Češi jako levná pracovní síla? Řetězce mzdy zvyšují, v zahraničí ale platí víc

Praha - Průměrná mzda v maloobchodu letos dosáhla 18.000 korun. Zahraniční obchodní řetězce platí zaměstnancům podstatně více než čeští obchodníci, rozdíl je v řádu tisíců korun. V rozhovoru s ČTK to řekla prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) Renáta Burianová.

"Je to výrazné navýšení, protože mzdy v obchodě byly výrazně nízké. Za poslední dva roky, abych byla spravedlivá k obchodníkům, se podařilo v rámci kolektivního vyjednávání mzdy výrazně navýšit. Je to v řádu tisíců korun," uvedla Burianová.

Obchodní řetězce se zahraničními vlastníky platí podle ní své pracovníky lépe než ty české. "U zahraničních řetězců se projevuje historie z jejich mateřských zemí a vědí, že pokud chtějí kvalitní zaměstnance, tak jim musejí dát kvalitní mzdy a benefity. U českých řetězců mám pocit, že zamrzly v minulosti a že si myslí, že zaměstnanec je velmi levná pracovní síla," řekla. Příkladem je podle ní textilní řetězec Vesna, kde se průměrná mzda pohybuje kolem 13.000 korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla v letošním druhém čtvrtletí na rekordních 31.851 korun. Lidé na výplatních páskách měli o 8,6 procenta více než před rokem. Vzhledem k 2,3procentnímu růstu cen jim mzdy reálně stouply o 6,2 procenta.

Od loňska se tempo růstu platů v tuzemských obchodech výrazně zvýšilo, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty stávající.

Například Kaufland zvýšil od června mzdy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek stoupla na 24.000 Kč, v Praze na 26.000 Kč. Diskonty Lidl, které jsou stejně jako Kaufland součástí německé skupiny Schwarz, zvýšily od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28.000 Kč, v Praze na 29.000 korun. Albert za uplynulých 12 měsíců navýšil mzdy provozním zaměstnancům v prodejnách o 32,5 procenta. Naposledy to bylo v lednu o 19 procent.

Penny Market zvýšil od loňska mzdy čtyřikrát. Od prvního srpna mzdy zaměstnancům na prodejnách vzrostly minimálně o 2000 korun u plného úvazku. Od srpna tak bere pokladní v první mzdové úrovni minimálně 20.000 korun.

Nadnárodní obchodní firmy zaměstnávají v České republice téměř 80.000 lidí.

Související

Více souvisejících

Obchody Ekonomika Penny Market lidl Albert mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy