Důchodová reforma? Ideální pro lidi s vyššími příjmy!

Praha – Penzijní reforma, kterou plánuje současná vláda, bude nejvýhodnější pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Součástí reformy má být i spoření do soukromých penzijních fondů. To se však podle výpočtů Aktuálně.cz, které má k dispozici podklady k reformě, vyplatí především těm, kteří více vydělávají. Naopak lidé, kteří mají podprůměrné platy, budou spořením v soukromých fondech tratit.Politici se na čtvrtečním jednání ekonomických ministrů shodli, že fondy by díky investování vydělaly 4 až 5 procent ročně. Od toho je nutné odečíst inflaci, která by měla být do tří procent. Další 2 procenta z celkového kapitálu fondy potřebují na svůj provoz.Z předpokládaných čísel tedy vychází, že spořitel z fondu posléze dostane zhruba tolik, kolik do něho uložil. Takzvaný opt-out, neboli převod části pojistného do soukromých fondů, se tedy vyplatí lidem, kteří vydělávají více a ve státním systému tratí.„Pro zaměstnance s průměrným platem bude opt-out příjmově neutrální,“ řekl pro Aktuálně.cz expert Věcí veřejných Pavel Rusý.Vláda však zatím přesně neví, komu se přechod k soukromému spoření vyplatí a komu ne. Zdá se však, že člověk, který se ve svých 35 letech rozhodne dávat část peněz do soukromého fondu, bude předpokládat, že jeho mzda bude v příštích třech desetiletích nadprůměrná.Je potřeba 60 miliardVládní experti se také shodli, že bude třeba maximálně 60 miliard korun, aby reforma začala bezproblémově fungovat. Stát tyto peníze získá zvýšením sazby DPH z dnešních deseti procent na dvacet. Ovšem za předpokladu, že lidé nezačnou šetřit nebo nakupovat levněji.Vláda předpokládá, že k soukromým fondům přejde asi 60 procent občanů. Tím stát přijde o 20 miliard korun. O dalších 20 miliard přijde v důsledku snižování odvodů pojistného za zaměstnance, které za ně platí podnik. A na tutéž sumu mohou vyjít náklady na reformu.Co s živnostníky?Zatím však není úplně jasno. Premiér Petr Nečas (ODS) přiznal, že se vláda ještě nedohodla na pěti až deseti procentech reformy. Otazník tak zůstává viset například nad živnostníky a rodiči s více dětmi.Živnostníci v současnosti odvádějí stejný procentuální podíl jako běžní zaměstnanci, ale základ pro sociální pojištění dělí dvěma. Ve finále tak průměrně odvádějí pouze třetinu toho, co zaměstnanci. A vláda zatím neví, jak budou jejich sociální odvody vypadat v budoucnu.Problém vyvstává i u rodin s více dětmi. Věci veřejné prosazují, aby rodiče s více potomky dostávali vyšší důchody než ti s méně dětmi. Odůvodňují to tím, že pokud dojde ke zvýšení DPH, nejvíce se zvednou náklady právě těmto rodinám. A stát by jim to měl nějak vynahradit.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

penzijní reforma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy