Kaufland se šeredně spálil. ÚOHS mu nařídil odškodnění dodavatelů

Praha - Řetězec Kaufland nesmí požadovat po svých dodavatelích využívání účetního systému Markant. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a uložil Kauflandu mimo jiné i povinnost odškodnit dodavatele, kteří si systém pořídili. Úřad své rozhodnutí oznámil v tiskové zprávě. Podle ní nesmí Kaufland do budoucna vyvolávat ve svých dodavatelích přesvědčení, že účast v účetním systému Markant je podmínkou dodávek zboží do Kauflandu. Řetězec na dotaz ČTK uvedl, že dodavatele již oslovil.

"Společnost Kaufland v dopise uvedeným dodavatelům sdělí, že účast v systému Markant není podmínkou dodávek potravin do řetězce Kaufland a dodavatelé mohou svou účast v systému Markant ukončit bez toho, aby tím byly dotčeny stávající či budoucí obchodní vztahy mezi nimi a Kauflandem," řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Dodavatelé, kteří za využívání účetního systému v době od března 2016 do prosince 2017 platili, dostanou tuto sumu zpět, nebo jim musí být jinak kompenzována.

"Rozhodnutí úřadu samozřejmě plně respektujeme. Všechny závazky, které jsme k dnešnímu dni měli splnit, jsme splnili a všechny relevantní dodavatele jsme již oslovili. I další závazky samozřejmě beze zbytku splníme," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

"Úřad v rámci správního řízení prověřoval, zda společnost Kaufland využíváním systému Markant neporušuje zákon o významné tržní síle, za což by jí hrozila sankce ve výši desítek milionů korun. Pod podmínkou splnění výše uvedených závazků ÚOHS správní řízení zastavil," doplnil Rafaj.

Za porušení zákona o významné tržní síle dostal pokutu 183 milionů korun v identickém případě řetězec Globus, a to loni v prosinci. Globus podle ÚOHS vyžadoval účast v účetním systému Markant od března 2016 do června 2017. Řetězec podal proti pokutě rozklad.

Související

Kaufland zavádí do prodeje antigenní samotesty

Kaufland zavádí do prodeje antigenní samotesty

Obchodní řetězec Kaufland se od počátku pandemie snaží zajistit maximální bezpečí pro zákazníky i zaměstnance. Pro své zaměstnance nyní opatřil 150 tisíc antigenních testů. Ti se tak od pondělí 8. března budou moci nechat zdarma otestovat přímo na svém pracovišti. „Na všech našich prodejnách a na centrále jsme připravili testovací místnosti. V logistice a masozávodě bude testování probíhat v testovacím kontejneru přes externího poskytovatele. Samotný proces testování je také již definován,“ přiblížila Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Více souvisejících

Kaufland ÚOHS Obchody Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy