Už je to tady. Banky zvýší úročení hypoték, prodraží se i další typy úvěrů

Největší poskytovatelé hypoték v reakci na dnešní zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou zvyšují jejich úročení. Hypoteční banka jako lídr trhu zvýší sazby o dvě desetiny s platností od 5. listopadu, Česká spořitelna k jejich mírnému růstu přistoupí od půlky listopadu. Vyplývá to z vyjádření největších bank pro ČTK. Bankovní rada ČNB dnes zvýšila základní sazbu, od níž se odvíjejí úroky úvěrů, hypoték i vkladů, o čtvrt bodu na 1,75 procenta.

Bankovní rada ČNB dnes zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjejí úroky u hypoték, o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Letos ji zvýšila už počtvrté, dohromady o jeden procentní bod.

"Aktuální rozhodnutí ČNB bude mít primárně dopad na trh se staršími byty. Zde hypotéku za poslední období využívá téměř 70 procent kupujících. Vyšší úrokové sazby a další zpřísnění ze strany ČNB od října u pravidel pro poskytnutí hypoték opět nejvíce dopadnou na skupinu zájemců o bydlení na sekundárním trhu," uvedl mluvčí Maxima Reality David Jirušek. U novostaveb podle něj roste podíl investorů, kteří je chtějí dále pronajímat. A ti čerpají hypotéky jen výjimečně.

"Za poslední rok se průměrné sazby hypoték zvýšily na trhu o téměř 30 procent. Růst těchto sazeb se však bude pravděpodobně více promítat do dražších cen za starší i nájemní bydlení než za nové byty. U nás si nové bydlení na hypotéku pořizuje okolo 40 procent zájemců," doplnil mluvčí developerské společnosti Trigema Radek Polák.

Podle Michala Bureše ze společnosti Fincentrum jsou aktuální hypoteční sazby stále relativně nízké. "Když se podíváme, jaké byly sazby v roce 2007, uvědomíme si, že lidé jsou v současné době zhýčkaní," uvedl Bureš. Podle ukazatele Fincetrum Hypoindex byla v září průměrná sazba hypotečního úvěru v ČR 2,57 procenta. V listopadu zmíněného předkrizového roku dosáhla 5,3 procenta. Na maximum (5,82 procenta) se dostala v srpnu 2008.

Generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec očekává, že opakované zvýšení základních sazeb se dotkne drtivé většiny lidí v Česku, protože povede ke zdražení všech typů úvěrů. "Zásadně ovlivní hlavně sto tisíc domácností, které si každoročně sjednávají hypotéku. Hypoteční sazby na rozhodnutí ČNB totiž reagují výrazným růstem. Centrální bankéři tak patří k největším hrobařům snů o vlastním bydlení," dodal Korec.

"Česká spořitelna s ohledem na rostoucí cenu peněz na trhu a dnešní zvýšení sazeb ČNB od 15. listopadu mírně zvyšuje úrokové sazby u vybraných hypoték," uvedl manažer hypoték spořitelny Marek Vachulka. Nadále podle něj platí, že největší poptávka ze strany žadatelů je o hypoteční úvěry s dlouhodobou fixací. Hypotéky s fixací na osm, deset, 15, respektive 20 let dnes tvoří již dvě třetiny ze všech nově poskytnutých hypotečních úvěrů.

I ostatní banky očekávají další zvyšování sazeb. "Předpokládáme, že trh bude na dnešní rozhodnutí ČNB reagovat v následujících týdnech. I přes silné konkurenční prostředí by se nárůst mohl pohybovat nad hranicí 0,1 procenta," upozornil mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

"Úrokové sazby u hypoték nyní nezvyšujeme, ale rozhodně to do budoucna vzhledem ke zdražení zdrojů nevylučujeme," řekl ČTK mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. U spotřebitelských úvěrů a spořicích účtů banka podle něj zachovává nynější sazby.

"Sazby u hypotečních úvěrů upravujeme průběžně. Naposledy se tak stalo 24. září. Aktuální sazba u hypoték v Raiffeisenbank startuje na 2,89 procenta," sdělila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Zvyšování sazeb ČNB a zároveň i očekávání dalšího zvyšování se promítá do tržních sazeb delších splatností, které se tak v posledních měsících pohybují na nejvyšší úrovni za posledních sedm let, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. To se podle něj bude promítat i v sazbách úvěrů na bydlení. Zatímco v posledních měsících hypoteční sazby vesměs rostly jen nepatrně, částečně i konkurenčním bojem na bankovním trhu před začátkem nových zpřísňujících doporučení centrální banky k příjmům domácností, byla to podle něj z dnešního pohledu spíše jen pauza před jejich dalším postupným růstem.

Průměrná úroková sazba hypoték v září podle Fincentrum Hypoindexu stoupla na 2,57 procenta ze srpnových 2,53 procenta. Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Experti očekávají, že průměrná sazba hypoték se na přelomu roku ocitne v blízkosti tří procent.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky banky Česká spořitelna Ekonomika Hypoteční banka Komerční banka unicredit banka

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 27 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 48 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy