Pivo dobývá vinařskou jižní Moravu? Titul Mistra výčepního udělal divy

Letošní titul Mistra výčepního z poloviny srpna přinesl brněnské restauraci Pizzeria Ristorante Tusto popularitu a prodej plzeňského piva se jí zvýšil o polovinu. ČTK to řekl Richard Máša, držitel 13. titulu Pilsner Urquell Master Bartender, o nějž letos usilovalo 300 výčepních z ČR a Slovenska.

"Titul pomohl našemu italskému pubu strašně moc. Pilsneru Urquell teď prodáváme o polovinu víc než předtím. Zákazníci se vrací s kamarády, kteří jsou zvědaví na to, jak chutná pivo od toho nejlepšího," uvedl. Máša razí heslo, že jim čepuje pivo přesně tak, jak by ho připravoval sobě. Víc lidí tam začíná pít malé pivo nebo šnyt místo vody, když jim servírky řeknou, že ho mohou ochutnat přesně takové, jaké ho sládek uvařil. Kvůli růstu prodeje Prazdroje i tankového hořkého Radegastu plánuje majitel otevřít v Brně novou provozovnu.

U výčepu má Máša nástěnku. "Vychováváme mladé. Chci se stát mentorem piva na jižní Moravě a pozvednout kulturu čepování, aby výčepní nabízeli hladinky takové, jaké mají být," řekl.

Spotřeba piva na vinařské jižní Moravě roste. "Bylo a je tu několik pivovarů a lidi jsou naučení pít pivo. Chci, aby si u nás host pochutnal nejlépe na celé Moravě," uvedl. Podle Máši lidé chodí do hospod trochu méně, ale doufá, že se to obrátí. Už jen proto, aby tam našli řemeslníky a půjčili si věci, které potřebují. "Hospoda před 50 lety to byl prostě facebook, kulturní místo i tržiště. Začíná to znovu fungovat," řekl.

Podle staršího obchodního sládka Václava Berky má Prazdroj za 13 let přes 60 lidí, kteří prošli všemi koly soutěže a následným kempem výčepních, a jsou schopni pivo nejen dobře nečepovat, ale také předat svůj um ostatním. Soutěžemi a tréninky pivovaru prošly tisíce lidí v ČR i v zahraničí.

"Do ciziny posíláme naše nejlepší, nebo ty lokální a zapálené výčepní pozveme do Plzně na intenzivní tréninky a tady čepují pod dozorem těch nejlepších a dostanou se do zápřahu," uvedl. Výčepní s titulem si podle Berky určitě zvýší svoji tržní hodnotu, často si založí vlastní byznys a mají své školy čepování.

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo Brno Restaurace Pilsner Urquell

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy