Zeptali jsme se operátorů, proč Češi platí za data tolik. Tady jsou jejich odpovědi

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden GB stažených dat nejvíce v Evropě. Zatímco 10 zemí nabízí neomezené tarify za cenu pod 30 eur, v Česku jsou v průměru k dostání tarify se 3 GB dat za cenu kolem 25 eur. Zeptali jsme se proto operátorů, proč tomu tak je.

Debatu o předražených službách mobilních operátorů v Česku vyvolala ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), která tvrdí, že za to, že jsou v Česku drahá mobilní data nemohou operátoři, ale Češi. Tím pobouřila nejen občany, ale i samotné politiky, kteří opět rozjeli debatu o drahých mobilních službách v Česku.

Faktem zůstává, že Česká republika patří v rámci Evropské unie k zemím s nejdražšími mobilními službami vůbec. Prim pak hrají předražená data, která se mobilní operátoři snaží promovat jako kapacitně dostačující, navzdory tomu, že v dnešní době už nestačí. V zahraničí si to uvědomují, my ale můžeme tarify jiným zemím jen závidět.

Zeptali jsme se proto všech tří mobilních operátorů na jednoduchou otázku: Proč Českým zákazníkům nenabídnou podobné služby za podobné ceny jako v zahraničí? Resp. proč nemají tuzemští zákazníci možnost dosáhnout na podobné skladby balíčků za obdobnou cenu a naopak platí za data nejvíce?

Níže přinášíme v neupravené a nezměněné podobě reakce operátorů.

Vodafone: 

Služby nejsou úplně stejné, liší se kvalitou (například Česko má podle společnosti OpenSignal nejvyšší kvalitu videopřenosu přes mobil na světě), pokrytím (nejlepší pokrytí LTE signálem v EU), zákaznickou péčí a zejména úrovní regulace mobilních operátorů, která je u nás nejtvrdší v EU. Oproti jiným zemím EU nám licence stanoví povinnost poskytnout virtuálním operátorům přístup do LTE sítě za cenu, kterou určuje ČTÚ. Za předčasné ukončení smlouvy zákazník zaplatí už nyní nejvýše 20 procent zbylých paušálů, což je zřejmě nejnižší částka v Evropě.

A přenesení čísla k jinému operátorovi je hotovo do čtvrtého dne. Například banky mají na přesunutí služeb 13 pracovních dní a číslo účtu budete mít jiné, v oblasti energetických služeb je to otázka mnoha měsíců.

Navíc ze srovnání dTestu nevychází Česko v porovnání například se Slovenskem nebo Německem vůbec zle, ceny tarifů jsou srovnatelné.

K tématu se také nedávno vyjádřil generální ředitel Vodafonu CZ Petr Dvořák: „V otázce nejlevnějších paušálů se těžko srovnáváme s konkurencí, protože Vodafone má v nabídce balíčky, takzvané pasy, které jinde nejsou (více v TZ zde). V absolutním srovnání se může zdát, že naše tarify jsou dražší, ale když se podíváme na průměrnou útratu na zákazníka, tak u nás lidé v průměru utrácejí méně, než je evropský průměr.“ 

O2

Naši nabídku neustále zlepšujeme - od února jsme například v tarifech FREE zdvojnásobili objem dat, aniž bychom navýšili cenu. Nadále se soustředíme také na nabídku zvýhodněných skupinových balíčků O2 Spolu. Tyto možnosti, jako mohou zákazníci získat služby výhodněji, mezinárodní srovnání nezohledňují, a nejsou proto vypovídající. I díky pokračujícímu přesunu zákazníků k tarifům s většími objemy dat vzrostl datový provoz v mobilní síti O2 meziročně o více než 100 %.

T-Mobile

Tento operátor nám jako jediný ani přes opakovaný pokus o kontakt neodpověděl. 

Navzdory výše zmíněným odpovědím se stát chystá operátorům ještě více utáhnout opasky. Koaliční hnutí ANO chce zkrátit lhůtu pro přenesení čísla k novému operátorovi na dva. Premiér Andrej Babiš také chce, aby zákazník po třech měsících trvání smlouvy by také neplatil žádnou pokutu za její vypovězení.

Stát bude rovněž v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně zavedení čtvrtého operátora na český trh. Ten by měl vytvořit konkurenční prostředí a donutit operátory ceny snížit.

Přesto to čtvrtý operátor nebude mít zpočátku lehké. Chystaná aukce totiž bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva průmyslu důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

Související

Více souvisejících

Mobilní operátoři T-Mobile o2 vodafone

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy