Rebelující trafikanti píší kvůli Sazce ministrovi

Praha - Rebelující trafikanti v pondělí poslali otevřený dopis ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), nelíbí se jim obviňování, že se kvůli nim nevyplácejí výhry. Agentuře Mediafax to sdělil jeden z provozovatelů, který si ale nepřál zveřejnit své jméno.

"Nesouhlasíme s prezentací, že jsme to my provozovatelé, kvůli kterým jsou podávány na finančních úřadech stížnosti na nevyplacené výhry," stojí v otevřeném dopise, o jehož sepisování informoval Mediafax už v neděli.

Provozovatelé terminálů dopisem reagují na rozhovor s generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem v sobotním vydání deníku MF Dnes. Hušák v něm mimo jiné tvrdí, že řada obstaravatelů přestala loterii provozovat, drží terminály a započítávají si přijaté peníze vůči kauci. Podle něj se takto začala chovat významná část sítě a pro Sazku je to velký problém, který chce řešit.

"Nám se na dané situaci nelíbí, že má někdo evidentně zájem na tom, aby síť terminálů byla zlikvidována, a nikdo s tím nic nedělá, resp. nechce dělat. Viz otevřené dopisy. Dále je snaha získat z nás co nejvíce peněz ve formě sankcí. Vykládání si smlouvy podle svého, v nejasných bodech, které tu ovšem nemohu citovat," uvedl pro agenturu Mediafax obstaravatel Sazky Bedřich Beníček. "Rádi bychom dosáhli toho, aby se celou situací začal někdo opravdu zabývat, popř. aby bylo přistoupeno na náš návrh, a zachovat tak chod terminálů a fungování celé Sazky," vysvětlil důvody sepsání otevřeného dopisu.

Trafikanti k dopisu zároveň připojili i znění otevřeného dopisu Sazce, se kterým u firmy neuspěli. V něm požadují, aby "tržby za minulé období byly nebo budou poníženy do výše kauce a další odvody budou provedeny již v plně odpovídající výši. Ponížený odvod nebude ze strany Sazky penalizován."

Sazka provozovatelům odpověděla nesouhlasně. Obdobný dopis pak trafikanti zaslali také insolvenčnímu správci firmy Josefu Cupkovi. Správce se pro agenturu Mediafax vyjádřil tak, že dispoziční oprávnění má Sazka a Sazka má také směrnici, co dělat, když budou smlouvy porušeny. "Nemám možnost jí do toho zasahovat," uvedl Cupka.

"Doufám, že pochopíte, kdo jsou ti, kdo se snaží a jednají ve prospěch Sazky. My nejsme ti, kterým se povedlo dostat do krachu firmu, která tady funguje desítky let," stojí dále v dopisu ministrovi.

Provozovatelé terminálů mají u Sazky kauce desítek až stovek tisíc korun, celkem jde o 260 milionů korun. Trafikanti se bojí, že o své peníze přijdou.

Sazka provozovatelům, kteří neodvedli tržby, terminály odpojuje. Na internetu se spekuluje až o 1 200 Sazkou odpojených přístrojů.

Sazka je od úterý 29. března v úpadku, první schůze věřitelů se sejde 26. května. Na ní by se mělo rozhodnout, zda firma půjde do konkursu, nebo zda věřitelé odsouhlasí její reorganizaci.

Související

Více souvisejících

Sazka

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy