Produkce masa v ČR? Statistici nemají dobré zprávy, po roce došlo ke změně

Produkce masa v Česku po loňském vytrvalém růstu letos v prvním čtvrtletí klesla o 0,1 procenta na 108.674 tun. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Výkup mléka naopak stoupl o 0,6 procenta na zhruba 741,5 milionu litrů.

Výroba masa i nákup mléka v roce 2018 v každém čtvrtletí meziročně stoupaly. Růst produkce masa byl ale na začátku letošního roku přerušen. Přispěl k tomu hlavně propad výroby vepřového masa o 2,8 procenta na 50.496 tun.

Porážky prasat klesly o 3,6 procenta na 542.500 kusů. Ještě výrazněji se snížila produkce skopového a kozího masa, a to o více než polovinu. Skopové a kozí maso se ale na celkové výrobě masa v Česku podílejí jen minimálně, v prvním čtvrtletí se jich vyrobilo pouze 32 tun.

Stoupla naopak výroba hovězího a drůbežího masa. U hovězího a telecího masa produkce posílila o šest procent na 18.456 tun. Poraženo bylo asi 59.900 kusů skotu, což bylo meziročně o 4,9 procenta více. Výrazně přibylo třeba porážek jalovic, a to o 14,3 procenta na 6700, ale vzrostl i počet poražených býků a krav. U drůbežího masa produkce stoupla o 1,1 procenta na 39.685 tuny.

? ??Výroba masa v 1. čtvrtletí 2019 se držela meziročně na stejné úrovni. Celkově bylo vyrobeno 108 674 tun masa (−0,1 %), z toho hovězího 18 456 tun (+6,0 %), vepřového 50 496 tun (−2,8 %) a drůbežího 39 685 tun (+1,1 %) ??https://t.co/rLUGOsXKwz #rychlainformace pic.twitter.com/vYizQSYLA5

— ČSÚ (@statistickyurad) 30. dubna 2019

Kromě výroby vepřového poklesly v prvním čtvrtletí letošního roku také stavy chovaných prasat o 1,6 procenta na přibližně 1,51 milionu kusů. Ubylo hlavně chovných prasat, zatímco počet prasat ve výkrmu stoupl. Mírný pokles zaznamenal ČSÚ i u chovu skotu o 0,1 procenta na 1,37 milionu kusů. Snížily se stavy dojených krav, kdežto masných krav a zapuštěných jalovic přibylo. Stavy drůbeže naopak výrazně stouply o 15,6 procenta na 25,37 milionu kusů. Z toho stavy nosnic se zvýšily o 5,2 procenta na 5,22 milionu kusů.

Výkup mléka od českých zemědělců na rozdíl od výroby masa v prvním čtvrtletí rostl. Z více než 741 milionů odkoupených litrů mléka odebraly většinu mlékárny. Výkup ze strany mlékáren ale meziročně mírně poklesl o 0,3 procenta na 627,5 milionu litrů. Odběr mlékáren meziročně klesl již v posledním čtvrtletí loňského roku.

Ceny jatečných zvířat v prvním čtvrtletí meziročně klesly. U skotu se snížily o 3,3 procenta, z toho třeba u jatečných býků o 2,8 procenta. Průměrná cena býků v jatečné hmotnosti činila 84,75 koruny za kilogram. Ceny prasat klesly v jatečné hmotnosti v průměru o 2,6 procenta na 34,86 koruny za kilogram. Ceny jatečných kuřat klesly o 0,8 procenta. U kuřat první třídy jakosti činily v průměru 23,09 koruny za kilogram u živých kuřat. Ceny mléka naopak mírně stouply, a to 0,2 procenta. Mléko jakostní třídy Q výrobci prodávali v průměru za 9,11 koruny za litr.

V českém zahraničním obchodě u všech druhů masa značně převažuje objem masa dovezeného z ciziny nad objemem vyváženého masa. V prvním čtvrtletí posílil vývoz hovězího masa o 17,7 procenta na 3010 tun a dovoz klesl o 2,4 procenta na 8764 tun. U vepřového masa stoupl dovoz o 3,3 procenta na 67.020 tun a vývoz se snížil o 8,8 procenta na 6274 tun. U drůbežího masa se vývoz snížil o 9,4 procenta na 4622 tun a dovoz klesl o 5,5 procenta na 27.123 tun.

U živých masných zvířat a mléka je naopak bilance českého zahraničního obchodu kladná. Třeba u mléka dokonce vývoz převažuje nad dovozem několikanásobně, a to i navzdory mírnému snížení přebytku zahraničního obchodu v prvním čtvrtletí 2019. Vývoz mléka a mléčných výrobků klesl o 1,1 procenta na 251.400 tun a dovoz stoupl o 1,1 procenta na 57.600 tun.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Mléko Český statistický úřad zemědělci Ekonomika Maso vepřové Kuřecí maso

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy