Atypický pivní nápoj? To si nikdo nekoupí, kritizuje svaz novou vyhlášku

Novinky ve vyhlášce, která loni od prosince změnila značení piva, nejsou podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně dostatečné. Svazu například vadí název "atypický pivní nápoj", což je podle vyhlášky nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo alternativním způsobem kvašení. Zákazníci si atypický pivní nápoj nekoupí, protože název nezní dobře, řekl dnes Šuráň v rozhovoru s ČTK.

Atypický pivní nápoj je podle svazu nevýhodné označení. "Spadla tam všechna piva vyráběná z vyššího podílu netradičních surovin - quinoa, ságo (škrobovitý prášek z asijských palem) a podobné škroboviny, a rovněž všechna piva vyráběná pomocí nepivních kvasinek - kyselé bretanomyces, vinné kvasinky, lactobacilus a další. Vadí to obchodně, protože kdo si bude kupovat atypický pivní nápoj. Kdybych si pivo kupoval podle názvu, tak to nevezmu ani do ruky," řekl. Svaz se proto podle něj bude snažit o změnu legislativy.

Piva, která jsou vyráběná technikou spodního kvašení a mají podíl extraktu původní mladiny mezi 11 a 12,99 procenty, tedy 11 a 12stupňová piva, se podle legislativy od prosince nazývají ležáky. Jejich svrchně kvašené varianty jsou plná piva. Místo speciálních piv o 13 a více stupních se zavedla kategorie silných piv. Pivo se sníženým obsahem alkoholu se nazývá nízkoalkoholickým. Pivovary však mohou staré etikety používat do letošního prosince.

V současnosti je v ČR kolem 450 minipivovarů, které se snaží povzbudit zájem zákazníků speciálními pivy. Podle Šuráně je v současnosti trendem tzv. NEIPA, tedy New England IPA. Proti běžnějšímu pivu je zakalený díky sladům.

"Každá doba má své módní výstřelky, začala to IPA (pivní styl svrchně kvašeného piva Indian Pale Ale), v současnosti je to NEIPA, předtím to byly kyseláče, na zimu se chystají Portery a Barrel age," uvedl Šuráň. Portery jsou silná tmavá chmelová piva, Barrel Aged pak piva dozrávající v dřevěných sudech obvykle po jiném alkoholu.

Podle Šuráně se v poslední době zlepšuje kvalita i spodně kvašených ležáků, což jsou v ČR nejčastěji konzumovaná piva i od velkých producentů. "Na léto se chystá velká renesance výčepní desítky s americkým chmelem," dodal.

Svaz o víkendu pořádal jednu ze svých největších akcí, na pražském Hradě představilo svou produkci 70 minipivovarů. "Přesun zatím neplánujeme, je to akce pro pivní fajnšmekry a milovníky piva a prostředí zahrad Pražského hradu nám připadá přiměřeně reprezentační. Nehodláme z festivalu dělat stroj na peníze, pravidelně končí zápornou nulou, letos jsme museli doplatit zhruba 1300 korun," uzavřel.

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo nápoje Českomoravský svaz minipivovarů

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy