Výroba piva v červnu klesla, přesto jde o dobrý výsledek

Výstav piva v červnu meziročně poklesl o šest procent na 1,86 milionu hektolitrů. Přesto pivovarníci hovoří o úspěchu, loňský rok byl totiž teplotně rekordní, což nahrávalo zvýšené spotřebě, sdělila dnes výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Přestože loňský rok teplotně rekordní byl, letošní červen byl podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. Celkové výsledky za pololetí svaz zveřejnit odmítl, plánuje komentovat výrobu až za sezonu, která končí srpnem.

"Přestože jsme v červnu meziročně zaznamenali mírný pokles pivní produkce, je třeba brát v potaz skutečnost, že rok 2018 byl pro české pivovarství i díky extrémně dlouhé letní sezóně plné teplotně nadprůměrných dní v mnoha směrech rekordní," uvedla Ferencová.

Podle svazu po teplotně nepříznivém květnu na pití piva přišel stejně jako v minulých letech horký červen, který tak byl pro pivovarský obor úspěšný.

Spotřeba tradičních českých ležáků byla podobná jako loni, kdy byla rekordní. Naopak spotřeba výčepních desetistupňových piv meziročně klesla o 12 procent. Z hlediska obalů roste spotřeba tankového piva, neboli piva dováženého do restaurací v cisternách, která se v červnu meziročně zvýšila o 3,5 procenta, naopak spotřeba piva v sudech klesla o 6,5 procenta. Spotřeba čepovaného piva v restauracích se v posledních letech každoročně snižuje.

Spotřeba piva v PET lahvích proti loňskému červnu klesla o 12,5 procenta, naopak se vypilo o 3,5 procenta více piva v plechu. "Pivu v plechovkách patří stále větší podíl na trhu baleného piva právě na úkor PET lahví. Plechovky jsou mezi lidmi v létě oblíbené pro svou lehkost, praktičnost a rychlost vychlazení," dodala ředitelka. Kolem 40 procent spotřeby loni patřilo pivu ve skle, sudové pivo mělo 34procentní podíl, spotřeba piva v plechu dosáhla 11 procent celkového výstavu. Piva v plastech se vypilo 12 procent výstavu, tři procenta pak tankového piva.

Spotřeba piva v minisoudcích v červnu klesla meziročně o 67 procent. "Minisoudky byly hitem loňské extrémně dlouhé a horké letní sezóny, kdy je lidé rádi kupovali na zahradní oslavy. Letos však o ně zatím podobný zájem není," uzavřela.

Tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Po předloňském poklesu výroby se loni vrátily k růstu. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Tuzemská spotřeba piva se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v ČR loni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více.

Letošní červen byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. S průměrem 24,5 stupně Celsia byl o dva stupně teplejší než dosud rekordní červen 1811. V rámci celého roku byl letošní červen i třetím nejteplejším měsícem od začátku měření, teplejší byl už jen srpen 1807 a červenec 2006. Loňský rok byl podle údajů z Klementina nejteplejší od začátku měření.

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo pivovary Český svaz pivovarů a sladoven

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy