Stravenky: Proč jen výhody pro vybrané?

Praha - Strana Věci veřejné je s názorem zachovat daňovou úlevu na stravenky ve vládě osamocená. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) se v pondělním vyjádření pro agenturu Mediafax postavil na stranu TOP 09 a uvedl, že výjimku pro vybrané by měla nahradit úleva pro všechny.

"ODS dlouhodobě prosazuje průhledný daňový systém a odstranění nesystémových daňových výjimek. Je nespravedlivé, že různé benefity dnes čerpají jen vybraní zaměstnanci, ale z daní na ně přispívají všichni," sdělil Mediafaxu ministr průmyslu a obchodu. Proto chce ODS, stejně jako její koaliční partner TOP 09, roztříštěné výhody určené jen některým zaměstnancům nahradit univerzálních paušálem, který bude dostupný pro všechny. "To se týká i stravenek, které se navíc staly v ČR paralelní měnou, za kterou lidé nekupují jen potraviny, ale i jiné věci jako potraviny a alkohol," doplnil Kocourek. O zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, snížení odpočitatelných úroků z úvěrů na bydlení za 300 na 80 tisíc korun nebo o zavedení 19procentní daně z příjmu bude koaliční vláda hovořit v souvislosti se startem jednotného inkasního místa ve středu. Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta v pondělí agentuře Mediafax řekl, že jeho strana záměr zrušit stravenky na vládě nepodpoří. Bárta to uvedl po jednání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem. Bárta zároveň prohlásil, že debata se povede i nad zrušením stávající takzvané superhrubé mzdy. Šéf odborářů Zavadil zmínil, že VV jsou jediná koaliční strana, která jeho svaz kvůli daňovým změnám oslovila. "Rušení benefitů je pitomost, nejenže to ekonomice nepomůže, ale navíc to bude mít negativní dopady na státní rozpočet," reagoval předseda ČMKOS. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) plánuje lidem ztrátu výhod kompenzovat jednotným zaměstnaneckým paušálem, který bude ve výši 250 korun měsíčně, tedy tři tisíce za rok. Podle VV a odborů na tuto výhodu ale lidé s příjmy pod 10 tisíc korun nedosáhnou, protože už teď daně prakticky neodvádějí.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy