Odmítnete-li veřejnou službu, skončíte na existenčním minimu!

Praha - Od letošního roku není veřejná služba vyhrazena jen pro lidi v hmotné nouzi. Nyní k ní mohou být – a budou prý stále častěji – vyzýváni i nezaměstnaní evidovaní na úřadech práce. Jak to funguje?

Ještě loni se do systému veřejné služby zapojovali jen lidé v hmotné nouzi. Tedy ti, kteří pobírali příspěvek na živobytí či doplatek na bydlení. Práci jim obstarávaly obce. Od letoška však můžou být k veřejné službě povolání i nezaměstnaní evidovaní na úřadu práce. A místo obcí veřejnou službu zabezpečují krajské pobočky úřadu práce (které však s obcemi spolupracují).Máte nárok na příspěvek na bydlení? Poradíme vám zde

Veřejnou službu máme většinou spojenou s obrázkem oranžové vesty zametače či poklízeče veřejných prostranství. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale upozorňuje, že veřejná služba zdaleka neznamená pouze zametání chodníků. Nezaměstnaní mohou pomáhat například v obecní knihovně, při řízení dopravy na přechodu pro chodce před školami, při charitativní činnosti či při pořádání kulturních akcí.

 

Co všechno je veřejná služba- Pomoc při odstraňování škod po povodních- Pořadatelská činnosti při sportovních akcích- Pomoc v domě dětí s pořádáním kulturních akcí- Práce v oblasti sportu, cestovního ruchu- Úklid muzea, pomocné práce v muzejním depozitáři- Práce v městské knihovně (balení knih, výpůjčka knižního fondu, úklid v knihovně)- Pomoc v dobrovolnických organizacích a v neziskových organizacích- Pomoc při pořádání sbírkových charitativních akcí- Pečovatelská služba – dovoz obědů (objednávky, dovoz, rozvoz obědů pro seniory v obci)- Pomocné práce v pečovatelské službě- Pečovatelské úkony- Šití polštářů, opravy oděvů (azylový dům)- Pomocné a úklidové práce v domovech pro seniory, v domovech důchodců (prádelny, údržba domů, omezeně i pomoc v péči o seniory),- Pomoc v kuchyni, úklid pokojů v domě seniorů- Sezonní mytí oken v objektech, ve kterých sídlí kluby důchodců a jídelna pro seniory, jejichž zřizovatelem je město- Pomocné práce na recepci v azylovém domě pro klienty s pracovním omezením- Pomocné práce při údržbě azylového domu, popř. jiných zařízení- Úklidové práce v domech s pečovatelskou službou v době pracovní neschopnosti uklízeček- Úklidové práce na Charitě a v denním stacionáři- Pomocné síly v kuchyni- Pomoc seniorům v domácnosti- Základní poradenství (podávání informací)- Pomoc v humanitárním skladu a v šatníku- Společník/ice při procházkách- Ve spolupráci s Městskou policií dohled nad veřejným pořádkem- Výpomoc s romskou komunitou- Pomoc při údržbě a úklidu hřbitova, jeho otvírání a zavírání- Výpomoc v psím útulku- Hlídání přechodů pro chodce před základními školami- Řízení dopravy na přechodu pro chodce- Udržování „dětských koutků“ a dětských hřišť- Malování společných prostor v obytných domech města + ubytoven- Úklid prostoru fary a kostela- Práce pro místní sportovní oddíl- Práce pro místní dobrovolné hasiče- Pomoc příspěvkovým organizacím obce – úklidy půd, příprava na malování, natíraní plotů, herních prvků apod.- Roznáška písemností po městě- Pomocné obslužné práce při péči o žáky

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Veřejná služba jako nástroj motivace

Ministerstvo práce a sociálních věcí má s veřejnou službou velké plány. Do konce roku by do ní mělo být zapojeno zhruba 50 tisíc lidí, tedy zhruba trojnásobek současného počtu. Vzhledem k tomu, že bez práce je kolem půl milionu lidí, veřejná služba padne zhruba na každého desátého z nich. Zvýšením počtu lidí zapojených do systému veřejné služby sleduje ministerstvo několik cílů. Kromě jiného chce prý především omezit nelegální práci, obnovit pracovní návyky dlouhodobě nezaměstnaných a zvýšit tak jejich možnosti uplatnění na trhu práce.Spočítejte, jaké je životní minimum pro vaši rodinu zde. 

Dvacet hodin týdně. Zadarmo

Podle novely zákona o zaměstnanosti platné od 1. ledna 2012 může být veřejná služba nabídnuta člověku, který je v evidenci uchazečů o zaměstnání nepřetržitě déle než dva měsíce. Podle metodického pokynu ministerstva práce je ale veřejná služba zacílená na jiný okruh lidí než čerstvě nezaměstnané. Především se prý bude nabízet lidem, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi a zároveň jsou vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než jeden rok. Poté budou na řadě nezaměstnaní, kteří dávky v hmotné nouzi nepobírají a v evidenci úřadu práce jsou také déle než jeden rok. „Současně bude veřejná služba nabízena osobám, které byly za poslední tři roky vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání v součtu celkem déle než jeden rok,“ upřesňuje Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Veřejná služba je stanovena na maximálně 20 hodin týdně. To znamená, že člověku může být nabídnuta i jen jedna hodina týdně, ne však 21 hodin. Je ovšem otázka, nakolik je v tomto případě vhodné mluvit o nabídce. Pokud totiž veřejnou službu bez vážného důvodu odmítnete, úřad práce vás škrtne ze své evidence, přijdete o podporu v nezaměstnanosti a budete si muset sami platit zdravotní pojištění. Na úřad práce se pak znovu můžete přihlásit až za půl roku. Podobné pravidlo platí pro lidi v hmotné nouzi: odmítnou-li práci od státu, ztratí nárok jak na příspěvek na živobytí, tak na doplatek na bydlení. Jediné, co jim zůstane, bude existenční minimum 2200 korun měsíčně.Spočítejte si, jakou dostanete podporu v nezaměstnanosti zde.Lidé, kteří budou veřejnou službu vykonávat, budou pojištěni proti úrazu i škodám na majetku či na zdraví.

 

Veřejně prospěšné práce jsou něco jiného

Někteří lidé si veřejnou službu pletou s takzvanými veřejně prospěšnými pracemi. Ty jsou však organizované jiným způsobem.

Veřejně prospěšné práce jsou časově omezené pracovní příležitosti, které po dohodě s úřadem práce vytváří zaměstnavatel. Spočívají především v činnostech ve prospěch obce, státu nebo jiné veřejně prospěšné instituce. Lidé například uklízejí veřejná prostranství, udržují a uklízejí veřejné budovy, komunikace a podobně. Úřady práce na ně zaměstnavatelům doporučují lidi, kteří mají mizivé šance najít práci.

Za veřejně prospěšnou práci na rozdíl od veřejné služby dostane člověk zaplaceno. Úřady práce zaměstnavatelům přispívají na platy pracovníků, maximálně však po dobu dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Mzdy za veřejně prospěšné práce jsou jen minimální.

Zaměstnavatelé se na druhou stranu zavazují, že místa na veřejně prospěšné práce budou obsazovat výhradně uchazeči, které jim doporučí úřady práce.

Související

Úřad práce

Nezaměstnaných v Česku je nejméně za posledních 20 let

Praha - K 31. 10. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 271 173 uchazečů o zaměstnání. To je o 13 742 méně než v září, o 95 071 méně než před rokem a zároveň nejméně od prosince 1997, kdy jich bylo 268 902. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 248 510 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,6 % (září 2017 – 3,8 %, říjen 2016 - 5 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst.
Ilustrační foto

Nezaměstnanost klesla na čtyři procenta, je nejnižší od roku 1998

Praha - K 31. 8. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 296 826 uchazečů o zaměstnání. To je o 6 248 méně než v červenci, o 91 648 méně než před rokem a zároveň nejméně za posledních 19 let. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 274 825 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4 % (červenec 2017 – 4,1 %, srpen 2016 – 5,3 %).

Více souvisejících

veřejná služba

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 15 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy