V Česku přibylo žen ve vedení firem, ale i přesto zaostáváme

Praha - Českých manažerek od začátku tisíciletí přibylo, přesto za evropským průměrem ČR zaostává. V pondělí o tom informovala společnost Deloitte.

Z červnového průzkumu firmy srovnávajícího podíl žen ve vedení stovky největších firem v letech 2000 a 2012 vyplývá, že ve vedoucích pozicích zasedá v současnosti o více než 2,6 procenta žen než před dvanácti lety. Zatímco v roce 2000 celkově ve statutárních orgánech (představenstvo a jednatelé společností) působilo pouhých 4,1 procenta žen, v roce 2012 vzrostl jejich podíl na 6,7 procenta.

"Výsledky průzkumu svědčí o tom, že pozice žen v řídících orgánech rozhodujících o fungování a budoucnosti českých firem posílila. Přesto se nemůžeme srovnávat především s těmi státy, kde jsou povinné kvóty pro působení žen v managementu společností. Například v Norsku působí v řídících orgánech společností 35,6 procenta žen. Do budoucna předpokládáme další pozvolný růst, zavedení kvót ale v České republice neočekáváme," sdělil vedoucí Corporate Governance Centra ČR Jan Spáčil.

"I když se kvótami intenzivně zabývá Evropská komise, je nepravděpodobné, že do budoucna povinně předepíše kvóty všem členským státům Evropské unie. Po takovém revolučním rozhodnutí podle mého názoru neexistuje ani politická poptávka, ani poptávka ze strany firem," doplnil.

Podle průzkumu vzrostl podíl členek představenstva v největších českých akciových společnostech oproti stavu před dvanácti lety zhruba o necelá dvě procenta ze 4,5 procenta na 6,3 procenta.

"Dramatický růst nastal především u jednatelek společností s ručením omezeným. Zatímco tuto pozici v roce 2000 nezastávala v největších firmách ani jedna žena, o dvanáct let později se mezi stovku jednatelů dostalo už osm žen. I když jde ve srovnání s minulostí o určitý pokrok, je patrné, že české manažerky to stále nemají snadné prosadit se do vrcholných orgánů společností," doplnila advokátka Ambruz & Dark/Deloitte Legal Jaroslava Ignáciková.

Stejně jako ve statutárních orgánech vzrostl podíl manažerek i v kontrolních orgánech společností, a to o více než pět procent. V porovnání s rokem 2000, kdy v dozorčích radách byly ženy zastoupeny osmi procenty, vylétla jejich působnost na 13,2 procenta. Ještě více se ženy propracovaly na pozice prokuristek, kde zasedají zhruba ve 22 procentech společností, což je zhruba o devět procent více než v minulosti.

Zajímavé je i srovnání žen ve vedení společností podle oborových specializací. Nejvíce žen manažerek působí v čele nemocnic a zdravotnických zařízení (17,6 %) a ve farmacii. "Oproti celkovému číslu 6,7 procenta, které vyplývá z nejnovějších statistik, je zastoupení žen ve vedení ve zdravotnictví a farmacii výrazně vyšší, což nás přece jen překvapilo. Zajímavý je i nadprůměrný podíl žen ve vedení firem v dříve výhradně mužském sektoru jako je průmysl, a to 7,7 procenta, kam se v minulosti dostala málokterá žena," doplnil Spáčil.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy