ČEZ zaútočil na bulharskou vládu: Svoje maléry svalujete na nás!

Praha - Za aktuální situaci ohledně vyšších plateb za energii v Bulharsku si může tamní vláda z části sama, z části je na vině teplý listopad a proti němu chladný prosinec. ČEZ se nechal ve středu slyšet, že řízení o odebrání licence považuje za neopodstatněné a celá aféra je především politickým sporem.

Bulharská vláda podle ředitele divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskače v současné době doplácí, obdobně jako Česká republika už v roce 2010, na vysoké dotování obnovitelných zdrojů energie. Toho se chytli některé menší opoziční strany v zemi, které za to začaly napadat vládu před chystanými volbami. Ty se v Bulharsku uskuteční na přelomu jara a léta. "Tamní vláda se proto rozhodla hněv opozice a především menších stran přemostit na zahraničního investora, tedy na ČEZ, místo toho, aby nesla následky sama," vysvětlil Pleskač.

"Proto nesouhlasíme s řízeními o odebrání licence na poskytování energie v Bulharsku. Během našeho působení jsme byli podrobeni desítkám kontrol, nikdy se nenašla žádná závažná pochybení," doplnil Tomáš Pleskač.

Podle jeho slov aktuálně ČEZ obdržel od tamního regulačního orgánu asi 20 výtek, ani jedna z nich však není tak závažného rázu, aby mohla vést k odebrání licence. "Nezbývá nyní než doufat, že nebude řízení ovlivněno politickými vlivy a že bude regulační orgán postupovat dle platných zákonných norem," doplnil.

K tomu se připojil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který tvrdí, že investice ČEZ v Bulharsku jsou stále výdělečné. "Bulharsko je členem EU a já věřím, že bude postupovat dle platných pravidel," řekl ministr.

Trošku paradoxní na celé situaci ohledně demonstrací Bulharů proti vysokým cenám energií může být, že podle údajů Eurostatu platí tamní obyvatelé za elektřinu vůbec nejméně z celé Evropské unie.

ČEZ se nyní chystá vytvořit si písemnou analýzu materiálu předloženého bulharskou stranou, proti které následně vypracuje protiargumentaci. "V případě, že bychom tímto způsobem neuspěli, obrátili bychom se na příslušné soudy v zemi. Také bychom pravděpodobně zvážili soudy evropské. Stále ale věříme, že tak daleko situace nezajde," zakončil za ČEZ Pleskač.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Bulharsko Energetika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy