Krize tvrdě udeřila na české rodiny! Decimující informace

Praha - O stavbě vlastního rodinného domku v horizontu nadcházejících pěti let přemýšlí 20 procent Čechů. Vlastní prostředky na vysněný projekt má ale jen šest procent z nich a 300 tisíc lidí si není jistých, jak by stavbu financovali, vyplynulo z pondělních výsledků průzkumu společnosti Ekonomické stavby.

V minulosti, konkrétně v posledních pěti letech, spoléhalo na vlastní úspory až 42 procent Čechů, kteří stavěli dům. Nyní však dochází k postupné proměně trhu. Bankovní domy a stavební firmy se proto budou v následujícím období ucházet o přízeň poměrně velké skupiny obyvatel směřujících do vlastního rodinného domu za půjčené peníze.

"V současné době se více než dříve potýkají mladé rodiny s nedostatkem vlastních úspor a nechtějí čekat na stáří, než se budou moci odstěhovat z paneláků," tvrdí finanční analytik společnosti Ekonomické stavby Miroslav Lebl. Zároveň nabízí odpovědi na otázky, jaké mají lidé možnosti a jakým způsobem se chystají nejčastěji svůj nový rodinný domek financovat.

Podle výsledků průzkumu počítá 56 procent občanů s bankovní půjčkou, tedy s hypotékou. Stavební spoření se chystá využít každý třetí, zatímco půjčku od rodiny nebo přátel by zvážil jeden z deseti. Ještě méně dotazovaných, pět procent, následně uvedlo, že se chystají o půjčku požádat obec nebo stát. "V naprosté nejistotě však stále plave 20 procent z dotazovaných," zakončil Lebl.

Související

Peníze, ilustrační foto

Na omezení podpory stavebního spoření zatím v koalici shoda není

Na omezení podpory stavebního spoření zatím v koalici shoda není, teprve se bude jednat o celém balíčku opatření. Novinářům to dnes při příchodu na jednání vlády řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). CNN Prima News přitom v úterý informovala o tom, že je na omezení podpory v koalici shoda. U existujících smluv by se podle webu roční podpora snížila na polovinu ze současných 2000 korun, u nových smluv by se zcela zrušila.
Vláda Petra Fialy

Vládní koalice se údajně shodla na omezení podpory stavebního spoření

Ve vládní koalici je podle CNN Prima News shoda na omezení státní podpory stavebního spoření. U existujících smluv by se roční podpora snížila na polovinu ze současných 2000 korun, u nových smluv by se zcela zrušila. Podle Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) ale jednání o podobě státního příspěvku zatím nejsou ukončené. Vláda chce podporu stavebního spoření omezit kvůli snížení schodku státního rozpočtu. Podle stavebních spořitelen ale omezení státní podpory zkomplikuje poskytování úvěrů především lidem s nižšími příjmy.

Více souvisejících

stavební spoření průzkumy finance

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 3 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

Recenze: Jedna noc. Další česká exkurze do života lidí na dně je frustrující

Do českých kin vstupuje sociální drama s ambicemi o sociologický přesah a adrenalinem napumpované vyprávění. Sonda do života lidí na hraně možností a sil je však příliš uzavřená do sebe, topí se v hysterické rétorice a otravuje svou zacykleností. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy