České výrobní firmy mají pro zotavení z recese dobrou výchozí pozici

Praha - České výrobní společnosti patří v regionu střední a východní Evropy (SVE) k nejvíce zasaženým, přesto mají pro zotavení z ekonomické recese dobrou výchozí pozici. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG v odvětví spotřebního a výrobního průmyslu zveřejněného ve čtvrtek.

"České výrobní společnosti jsou dlouhodobě vnímány především jako silný exportér výrobků do zemí západní Evropy. S krizí jim však nejvýrazněji klesly tržby, významně se snížil počet zaměstnanců, a tím i jejich celková produktivita. Tento negativní trend započatý v roce 2008 navíc v průběhu roku 2009 výrazně zesílil," uvedl Petr Škoda, Partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za výrobní společnosti.

Ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu, jež v uvedených oblastech vykázaly růst (Rumunsko, Rusko) nebo jen mírný pokles (pobaltské země, Polsko), se propad českých výrobních společností může zdát překvapivý, uvedla KPMG. Nelze však opomenout, že mnohé z ruských či rumunských firem, které se zúčastnily průzkumu, jsou relativně mladé, a procházejí tedy počáteční fází svého rozvoje, pro niž je prudký růst příznačný. Výrobní společnosti v České republice (a zčásti i v Polsku) již tuto fázi mají většinou za sebou – na rozdíl od Ruska či Rumunska, považovaných stále za rozvíjející se trhy, je již Česká republika vnímána jako vyspělá země, upozornila poradenská společnost.

Česko se může pochlubit i relativně vysokou produktivitou práce (danou přepočtem tržeb na jednoho zaměstnance). "Vzhledem k tomu, že české výrobní podniky před krizí vykazovaly velmi silnou produktivitu práce, mají nyní dobrou pozici pro to, aby krizi překonaly. Musejí se však na produktivitu práce více zaměřit a dále hledat nové možnosti, jak snížit náklady a zvýšit zisk,“ domnívá se Petr Škoda.

U zkoumaných výrobních společností je patrná orientace na zákazníka – téměř 50 procent respondentů označilo za své hlavní priority zvyšování tržního podílu, udržení stávajících zákazníků a získávání zákazníků nových. Překvapivě málo důležité jsou pro firmy restrukturalizace či fúze a akvizice. České výrobní společnosti z tohoto trendu patrného v celém regionu SVE nijak nevybočují.

Ve shodě s ostatními zeměmi také domácí firmy označují za největší současnou výzvu dosažení růstu, který je zásadní pro více než 30 procent respondentů. Dvacet procent dotazovaných za nejdůležitější považuje snižování nákladů. Méně důležité jsou pro společnosti včetně těch českých rychlost a flexibilita, přístup ke kapitálu a důraz na kvalitu, což je vzhledem k jejich snaze o udržení zákazníků překvapivé, uvedla KPMG.

Společnosti se orientují zejména na snižování nákladů, a to v regionálním průměru v téměř 50 procentech, v České republice pak zhruba v 70. "Důraz na kvalitu, ať už v podobě lepších služeb pro zákazníky nebo snižování zmetkovitosti, stojí ve srovnání se snižováním nákladů stranou pozornosti výrobních společností. Pokud však chtějí zvýšit svůj podíl na trhu a získat či udržet zákazníky, budou muset vzít v úvahu i tyto iniciativy," uvedl Škoda.

Jedním z faktorů, jež má vliv na zlepšování služeb pro zákazníky, je i správné plnění objednávek. České společnosti jsou v tomto ohlednu hodnoceny jako nadprůměrné – jejich úroveň plnění objednávek se pohybuje mezi 95 a 98 procenty. Ti nejlepší dosahují dokonce 100 procent plnění objednávek.

V souladu s údaji z regionu střední a východní Evropy mají i české společnosti ve skladech zásoby v průměru na 30 až 45 dní. Petr Škoda upozornil, že za tímto údajem se skrývá další příležitost k úspoře nákladů: "Snížení tohoto stavu o třetinu či polovinu může uvolnit hotovost v objemu téměř pěti procent tržeb," konstatoval.

Tradičně nejvyšší položkou v nákladové struktuře jsou pro výrobní podniky náklady na materiál. U českých firem tvoří téměř 60 procent z celkových nákladů. Mzdové náklady představují zhruba jen 15 procent všech nákladů, ale přesto se na ně mnoho firem dále zaměřuje. "Vhodnější příležitostí ke snížení nákladů jsou přitom náklady režijní. Mezi ně patří třeba konsolidace projektů či podpůrných činností, jež ve firmách často bývají zdvojené. Ušetřit je možné také konsolidací portfolia nemovitostí a tím, že se jednotlivé činnosti a oddělení ve firmě soustředí na jediné místo. Přehlíženou příležitostí k úsporám v režijních nákladech je i omezení podvodného jednání a zpronevěry," uvedl Škoda.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy krize

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 16 minutami

před 17 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy