Klaus smetl ze stolu benefity. Nelze zvýhodnit jen část zaměstnanců

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval v pondělí novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Nesouhlasí s tím, aby někteří zaměstnavatelé a zaměstnanci byli na benefitech zvýhodňováni více než jiní.

"Novela má podporu určité skupiny zaměstnanců i zaměstnavatelů, neboť jim má přidat z veřejných rozpočtů. Je však nespravedlivá, protože vede k tomu, že třetí osoby – daňoví poplatníci – připlácejí jedné skupině zaměstnanců na zaměstnanecké benefity domluvené výhradně mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem," vysvětlil Klaus své rozhodnutí, proč zákon zamítl.

Klaus poukazuje na to, že se mezi veřejností zcela mylně vytvářel dojem, jako by původní novela zákona o dani z přidané hodnoty rušila benefity zcela. Tak tomu ovšem nebylo, pouze došlo ke změně výpočtu daní z benefitů. Od ledna 2010 se daně již nevypočítávají z pořizovací ceny, ale z ceny obvyklé. Podle prezidenta je to způsob, který reflektuje evropské normy. "Změnou zákona se sledovalo zabránit krácení daně prostřednictvím účelového vyplácení části mzdy ve formě méně zdaněných benefitů," kritizuje.

Upozornil, že novela, kterou vetoval, by znamenala rozsáhlé snížení příjmů do veřejného rozpočtu. "Negativní dopad pro příjmy rozpočtu může být v řádech několika desítek milionů až jedné miliardy," soudí Klaus.

Podezřelá se prezidentovi zdá také rychlost, s jakou byla změna zákona navrhnutá. "Po pouhých dvou měsících platnosti změněného zákona přišla jeho další novela, aniž by byly známy dopady a důsledky provedených změn. Novelu předložila stejná vláda, která předkládala i zákon, který má tato novela měnit," poukazuje na paradox prezident a dodává, že zákon byl projednáván urychleně pod tlakem odborářské zájmové skupiny.

Předloha se tedy vrací do Poslanecké sněmovny. Je ovšem nejisté, zda ji poslanci stihnou do květnových voleb ještě vůbec projednat a prezidentovo veto přehlasovat.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus stávka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

včera

Netanjahu naplnil očekávání. Izraelský válečný kabinet se rozpouští

V nejvyšších patrech izraelské politiky nastává očekávaná změna. Premiér Benjamin Netanjahu v pondělí rozpustil šestičlenný válečný kabinet, informoval web Times of Israel s odkazem na kancelář předsedy vlády. Jde o očekávaný krok po odchodu jednoho z členů kabinetu Bennyho Gance. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy