Festivaly Gay Pride vynášejí miliony, "růžová ekonomika" je v kurzu

Praha - Festival menšin Prague Pride má i ekonomický přínos. Zahraniční účastníci přehlídky loni v Praze utratili minimálně 11,5 milionu korun. Vyplývá to ze zjištění pořadatelů akce. Ti očekávají, že by letos mohlo dorazit ještě víc návštěvníků z ciziny než v předchozích dvou letech. Sílu takzvané duhové či růžové ekonomiky si uvědomují mnohé metropole.

Prvního ročníku Prague Pride v roce 2011 se zúčastnilo 25.000 lidí. Loni si jich akci nenechalo ujít 40.000. Do prvního průvodu hrdosti se předloni v srpnu zapojilo 8000 lidí, loni jich Prahou prošlo 15.000. 

Podle ní částka 11,5 milionu představuje jen "konzervativní" odhad. "Z ohlasů od zahraničních návštěvníků festivalu, partnerských zahraničních organizací i spolupracujících hotelů víme, že Praha díky Prague Pride potvrdila pověst skutečně otevřeného a bezpečného města a zvyšuje se její atraktivita pro LGBT (lesby, gaye, bisexuály a transsexuály) turisty... Ekonomický přínos mezinárodní LGBT komunity přijíždějící do české metropole je výrazný," dodala Rambousková.

Další hosty z ciziny by mohlo na festival přilákat i to, že ho mezinárodní server Gaycities.com zařadil mezi desítku nejlepších evropských akcí hrdosti. Na seznam se Praha dostala jako jediné místo ze zemí bývalého východního bloku, dodala Rambousková.

Duhové průvody se konají v mnoha evropských metropolích. Bývají ale mnohem větší než ten český. Berlínské akce s alegorickými vozy se letos podle stránek města účastnilo asi půl milionu lidí. Vídeňskou Regenbogenparade každoročně navštěvuje na sto tisíc lidí. Roztančené barevné davy se staly magnetem i pro diváky.

Evropské metropole si sílu takzvané růžové ekonomiky uvědomují a snaží se turisty přilákat. Vídeňská centrála cestovního ruchu WienTourismus v aktuálním průzkumu zjistila, že většina tamních homosexuálních návštěvníků přijíždí z ciziny. Průměrný čistý příjem takového hosta činil 1844 eur (téměř 47.900 korun). To je o 385 eur (asi 10.000 korun) víc, než má průměrný turista ve Vídni. Dotázaní vyhledávají hlavně uvolněnou a přátelskou atmosféru a také to, že je místo romantické. Důležitá pak byla kvalita služeb a vstřícnost místních, stejně jako tolerance.

Jedna z největších, nejdivočejších a nejoblíbenějších Gay Pride v Evropě se koná v hlavním městě Velké Británie. Londýnského průvodu hrdosti se zúčastnilo přes 500 tisíc zástupců LGBT komunity, jejich přátel a bojovníků za lidská práva. Průvod prochází nejslavnějšími londýnskými bulváry, jako je Oxford Street. Vrcholí na Trafalgar Square bujarými oslavami, koncerty a dalšími doprovodnými akcemi. Přilehlá čtvrť Soho, obecně považovaná za gay centrum Londýna se pak změní na taneční parket pod otevřeným nebem, kde se slaví do pozdních ranních hodin. Letošní Pride week se konal od 25. do 30. června.

Z dalších evropských měst si představíme Amsterdam, kde můžeme navštívit nejkurióznější průvod hrdosti, informuje lui-magazine.cz. Samotný průvod totiž probíhá formou plavby alegorických lodí po hlavních amsterdamských kanálech. Letošního ročníku se zúčastní osmdesát takových lodí se zástupci z celého světa. Hlavním letošním tématem průvodu je ohlédnutí po ujité cestě na poli gay lidských práv a motivace ostatních zemí k podpoře LGBT komunity. Týdenní oslavy hrdosti proběhnou v Amsterdamu od 27. července do 4. srpna.

Západoasijské město Tel Aviv je proslavené svým kuturním životem a přátelským přístupem k LGBT komunitě. Proto není žádným překvapením, že hostí jednu z nejslavnějších asijských i světových Gay Pride. Přes silné náboženské tradice státu Izrael se zde jednou ročně odehrává událost plná zábavy a večírků pro gaye a jejich přátelé. Letošní Gay Pride se v bílém městě, jak se Tel Avivu přezdívá, začíná 2. června a končí 9. srpna, samotný průvod prošel městem v pátek 7. června.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Homosexuálové Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy