Úřad práce poskytuje příspěvky zaměstnavatelům i po zvýšení minimální mzdy

Praha - V souvislosti se zvýšením minimální mzdy od 1. 8. 2013 na 8 500 Kč měsíčně se množí dotazy ze stran zaměstnavatelů, kteří pobírají od ÚP příspěvky na vytváření společensky účelných pracovních míst nebo veřejně prospěšné práce na případné zvýšení takto poskytované podpory. Úřad práce České republiky k tomu sděluje následující:

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti spolupracuje Úřad práce ČR jak se zaměstnavateli, tak i s kraji a obcemi. A jako pomocnou ruku jim mimo jiné nabízí příspěvek na mzdu pro uchazeče, kterého na nově vytvořené pracovní místo zaměstnavatel přijme.

Po zvýšení minimální mzdy, mohlo dojít k mírnému nárůstu výdajů u zaměstnavatelů, kteří ji lidem přijatým na tato místa vyplácejí. V průměru dostávají zaměstnanci na podporovaných pozicích cca 11 tis. Kč měsíčně. Částka, kterou poskytuje Úřad práce, je skutečně příspěvkem na mzdu. Není tedy určena k pokrytí celé mzdy.

„Úřad práce ČR je samozřejmě připraven v individuálních případech jednat se zaměstnavatelem o uzavření dodatku na případné zvýšení příspěvku, pokud by pro něj výdaje navíc znamenaly zásadní problémy," říká generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

Uzavření takového dodatku ke smlouvě by bylo možné od určitého data, nikoli zpětně.

Veřejně prospěšné práce

Jejich podstatou je finanční a „lidské" zajištění ze strany ÚP, a to až na jeden rok. Například při odstraňování škod po živelných katastrofách, úpravách a opravách veřejného majetku, údržbě veřejných budov a komunikací nebo zajištění dalších činností, na které obce nemají vlastní personální kapacitu.

Novinkou by pak měla být pomoc firmám se státní účastí, ve kterých by mohlo výhledově najít novou práci až několik tisíc lidí. V současné době pokračuje příprava návrhu, který by to umožnil.

Společensky účelná pracovní místa

Další možností, jak mohou firmy, obce či kraje získat finanční podporu od ÚP, je využití statutu společensky účelného pracovního místa. Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou taková místa vytvořit, mohou dostat od úřadu práce příspěvek na mzdu jednoho zaměstnance až do maximální výše 15 tis. Kč, a to po dobu až dvanácti měsíců. Podmínkou je, že firma musí prokázat bezdlužnost a musí se jednat o obtížně umístitelného uchazeče na trhu práce. Pokud ale počet lidí bez práce vlivem kritické situace v kraji rapidně vzroste, může ÚP zákonem nastavené podmínky po individuálním posouzení zmírnit.

ÚP může zaměstnavateli poskytnout i příspěvky například na nákup vybavení souvisejícího s nově vznikajícím pracovním místem. A může v případě obsazování těchto míst dále financovat a zajistit rekvalifikační kurzy pro umisťované uchazeče o zaměstnání.

Související

Marian Jurečka

Minimální mzda vzroste na téměř 21 tisíc, oznámil Jurečka. Do pěti let má stoupnout až na 29 tisíc

V příštím roce se minimální mzda zvýší o 1900 Kč, z aktuálních 18.900 Kč na 20.800 Kč měsíčně. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Původní odhad ministerstva z počátku srpna předpokládal nárůst na 20.600 Kč, což byl návrh zaslaný do meziresortního připomínkového řízení.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda by v roce 2025 měla překročit 20 tisíc korun, vyplývá z návrhu

Minimální mzda, která by příští rok měla být na úrovni 42,2 % průměrné mzdy, by podle nejnovější predikce měla od ledna stoupnout na 20 600 korun. V dalším roce by pak vzrostla na 22 100 korun. Vyplývá to z návrhu ministerstva práce a sociálních věcí, které jej předkládá do meziresortního připomínkového řízení.

Více souvisejících

Minimální mzda zaměstnavatelé Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy