Černí pasažéři obelhávají revizory přes SMS jízdenky! Přečtěte si, jak

Praha - Černí pasažéři městské hromadné dopravě našli nový trik. Navzájem si totiž sdílejí SMS jízdenky, díky tomu tak může na jednu cestovat více lidí.

Z revizorů většině lidí, zvláště těm, kteří cestují na černo, naskakuje husí kůže. Před časem vývojář Petr Pechoušek spustil aplikaci na mobil FareBandit, ve které se lidé na revizory vzájemně upozorňují. Lidé, kteří aplikaci používají, našli ale ještě jeden trik, jak ji lze využít.

Pomocí FareBandit sdílejí SMS jízdenky, hned několik lidí, tak může cestovat na jednu jízdenku. "Můžete si třeba do mobilu uložit své vlastní číslo pod názvem DPP a jízdenku si přepošlete sami sobě. Vypadá pak jako doručená," citoval portál Aktuálně.cz studenta Petra, který aplikaci používá.

Sám autor aplikace se ovšem od této další funkce distancuje. "Do situace se nesnažím nijak zasahovat. Informace mám, stejně jako ostatní, pouze z medií a komentářů v aplikaci. Sdílení SMS vzniklo vlastně spontánně bez mého přičinění. Myslím, že i řešení se časem 'vyklube' přímo z komunity. Já osobně s tím nic nehodlám dělat," uvedl autor Petr Pechoušek na facebookovém profilu aplikace.

Také dopravní podniky proti sdílení a přeposílání SMS jízdenek bojují. "Zavádíme systém, jak proti podvodům ze strany uživatelů Fare Bandit postupovat," uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řeháková. Revizoři si navíc mohou kód a telefonní číslo, na které byl odeslán, ověřit, nicméně většinou to nedělají.

Největším hitem je přeposílání v Praze, ale falešné SMS jízdenky využívají i cestující v dalších městech - Ostravě, Plzni či Ústí nad Labem. Některé dopravní podniky v boji s černými pasažéry uvažují o tom, že by číslo, na které byla poslána SMS jízdenka, která byla zneužita, zablokují.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy