Praha 1 prodá dům na Václavském náměstí za 153 milionů korun. Zájem má i Rittig

Praha - Praha 1 prodá svůj většinový podíl v domě na Václavském náměstí za 153 milionů korun. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo městské části. Části opozice a nájemníkům se prodej nelíbí, cena je prý nízká. Zastupitelstvo dům nabídlo sdružení vlastníků. Pokud jej nekoupí, má o něj zájem menšinový vlastník domu společnost Václavské náměstí 39. Podle nájemníků za ní stojí lobbista Ivo Rittig, jednatel společnosti to odmítl.

Zastupitelstvo se osudem domu zabývalo již na jaře v souvislosti se snahou scelování majetku městské části. Tehdy rozhodlo, aby Praha 1 odkoupila menšinový podíl od firmy Václavské náměstí 39. Společnost ale podle vedení radnice svůj podíl prodat nechce. Rada poté vyhlásila záměr odprodeje domu, do něj platnou nabídku poslal pouze právě menšinový spolumajitel. Sdružení vlastníků se přihlásilo také, ale neuvedlo cenu, kterou by bylo ochotno zaplatit.Prodej domu dnes na zastupitelstvu vyvolal dlouhou a vzrušenou debatu. Zástupci nájemníků na jednání řekli, že firma Václavské náměstí 39 je spojená se známým lobbistou Rittigem. "Rittig není vlastníkem a není se společností nijak propojen," odmítl jednatel firmy Ferdinand Überall. Podle zastupitele Jana Votočka (TOP 09) Rittig v čele společnosti figuroval, svůj podíl ale nedávno odprodal.Klasnová: K prodeji není důvodZastupitelka Kateřina Klasnová (VV) se nedomnívá, že existuje ekonomický důvod, proč by se městská část měla zbavovat majetku v takto lukrativní oblasti s tím, že dům v takové lokalitě si na sebe vydělá. Současná nájemní smlouva na pronájem prostor, které užívá restaurace, je prý podhodnocená. Restaurace podle ní platí asi 240 korun za metr čtvereční, domnívá se, že v lukrativní lokalitě Václavského náměstí by městská část mohla získat za pronájem více peněz.Vedení radnice zdůraznilo, že dům je ve špatném stavu a je nutné jej opravit. Náklady na rekonstrukci prý jeden z posudků odhaduje až na 120 milionů korun. Pokud by radnice byty prodávala v privatizaci, získala by výrazně méně než v případě tohoto prodeje, řekla vedoucí majetkového odboru Zdeňka Tomíčková. Zastupitel Jan Bürgermeister uvedl, že radnice by se měla pokusit získat menšinový podíl soukromníka soudní cestou. "Dostatek argumentů pro to máme," dodal.Byl porušen zákon?Nájemníci z domu se kvůli prodeji obrátili se žádostí o pomoc na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Domnívají se, že vedení Prahy 1 porušuje povinnosti při správě cizího majetku, napsali v dopise, který má ČTK k dispozici. Navrhovaná cena je podle nájemníků nízká a dojde tak k vytunelování městského majetku. Kvůli prodeji prý družstvo nájemníků podalo žalobu s návrhem vydání předběžného opatření, prvoinstanční soud jej odmítl. Nájemníci se odvolali k městskému soudu.Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) obvinění odmítá. Tím, zda byl spáchán trestný čin, by se podle něj měly zabývat orgány činné v trestním řízení. Dodal, že podle jeho informací byl podnět již dvakrát odložen.

Související

Více souvisejících

Praha Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy