Invalidé, zdržujete vlaky. Jděte ke konkurenci, šokoval Jančura

Praha - Lidé, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík, se už nesvezou s vlaky RegioJet tak jako nyní. Firma se rozhodla, že přestane využívat půjčování nákladních plošin od Českých drah.

Nejprve se na stránkách RegioJetu objevila zpráva, kde klientům odkázaným na invalidní vozík společnost radila, aby od listopadu využívali služeb konkurenčního Leo Expressu. 

"Přeprava imobilních cestujících vyžaduje z naší strany zajištění dalších administrativních a technických požadavků, které jsou v některých případech výrazně časově náročné – především zajištění plošiny pro nástup a výstup (jejímž vlastníkem jsou České dráhy), dispozice jednotlivých stanic (přístup na nástupiště)... Všechny tyto požadavky mají mnohokrát za následek výrazné zpoždění vlaku," vysvětloval RegioJet.

Na to reagoval ostře Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, který to označil za diskriminační. Se stížností se obrátil jak na ministra dopravy, premiéra, tak i na Radima Jančuru, majitele RegioJetu.

Jančura kritiku odmítl: "Přeprava imobilních cestujících doposud vyžadovala z naší strany zajištění plošiny pro nástup a výstup, jejímž vlastníkem jsou České dráhy. České dráhy si za zapůjčení této plošiny účtují 3630 Kč až 7260 Kč za jednoho vozíčkáře, podle toho, s jakým předstihem je objednávka plošiny objednána," říká. Dodává navíc, že pro vozíčkáře nejsou ani vhodné vagony, které nyní RegioJet má. 

Než RegioJet plošiny pro invalidy zruší, musí se vozíčkáři k cestě žlutým vlakem hlásit v předstihu a splnit další podmínky RegioJetu musí předem sdělit termín cesty, trasu, číslo jízdenky a předat kontakt na sebe. Vše musí oznámit maximálně 48 hodin před plánovaným odjezdem a pokud stanice, na které vystupuje či nastupuje, nebude vybavena mobilní plošinou, musí čekat na schválení cesty oddělením pro zákazníky.

Leo Express disponuje novými vlaky, které na cestující na invalidním vozíku pamatují nízkopodlažními oddíly, píše iDnes.cz. Jejich nástup je nenáročný i proto, že na trati z Prahy do Ostravy jsou nástupiště ve výšce podlahy vlaku. U dveří je výsuvná plošina a lidé si musejí koupit v rezervačním systému jízdenku přesně na místo, kvůli vysunutí plošiny musí zákazník informovat dopravce na zákaznické lince alespoň 24 hodin předem.

Související

České dráhy, ilustrační fotografie.

České dráhy podle Evropské komise poškodily firmu Regiojet

Evropská komise (EK) obvinila České dráhy (ČD) a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise dnes uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách.

Více souvisejících

regiojet invalidé Student Agency - Jančura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy