Mzdy v ČR rostou velmi pomalu. Co je příčinou?

Praha - Mzdový vývoj je důsledkem slabé ekonomické kondice domácího hospodářství v posledních letech. Růst mezd je velmi pomalý a je úspěchem, když dokáže vyrovnat alespoň nárůst inflace. Většině domácností v posledních letech reálná mzda buď stagnovala, v horším případě poklesla. Navíc v ČR máme aktuálně rekordní nezaměstnanost. Tato kombinace tvoří důvody slabé spotřeby domácností a jejich nechuť k větším výdajům. Komentuje situaci analytik společnosti AKCENTA CZ Miroslav Novák.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda ve 3. čtvrtletí letošního roku vzrostla oproti stejnému období roku 2012 o 1,3 % a dosáhla tak výše 24 836 korun. Po započtení inflace byl však růst průměrné mzdy jen marginální a činil 0,1 %. Medián mezd činil ve 3. čtvrtletí 21 331 korun, což je meziroční nárůst o 1,5 %. 3. čtvrtletí letošního roku však mělo o tři pracovní dny více než to loňské.

Nízký růst mezd podtrhuje špatnou situaci v domácí ekonomice a slabý pracovní trh s vysokou mírou nezaměstnaných. Pokud se podíváme na meziroční srovnání, tak se ve 3. čtvrtletí meziročně snížil průměrný počet zaměstnanců o 46,3 tis. Nejhůře si v tomto směru vedlo stavebnictví s meziročním poklesem zaměstnanců o 17,8 tis. Sehnat momentálně práci ve stavebnictví na plný úvazek se rovná téměř zázraku a stavební firmy ve stále větší míře využívají agenturní pracovníky. Úbytek zaměstnanců se však projevil i v průmyslu či ubytovacích a stravovacích službách. Právě ve stavebnictví došlo k největšímu poklesu průměrné mzdy, a to o 2,3 %.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím došlo k opačnému vývoji u růstu mezd mezi podnikatelským a nepodnikatelským sektorem. Zatímco v podnikatelské sféře nominální růst mezd ve 3. čtvrtletí činil 1,4 %, v nepodnikatelské sféře činil pouhých 0,8 %, což nestačilo ani na pokrytí inflace. Průměrná mzda v nepodnikatelské sféře činila 24 923 korun a byla tak mírně vyšší než v podnikatelské s 24 817 korunami.

Nejvyšší průměrnou mzdu pobírali tradičně zaměstnanci v informačních a komunikačních službách (45 834 korun) a v peněžnictví a pojišťovnictví (45 178 korun). Nejnižší mzdu mají rovněž tradičně zaměstnanci v ubytování a pohostinství (13 986 korun).

Mzdový vývoj je důsledkem slabé ekonomické kondice domácího hospodářství v posledních letech. Růst mezd je velmi pomalý a je úspěchem, když dokáže vyrovnat alespoň nárůst inflace. Většině domácností v posledních letech reálná mzda buď stagnovala, v horším případě poklesla. Navíc v ČR máme aktuálně rekordní nezaměstnanost. Tato kombinace tvoří důvody slabé spotřeby domácností a jejich nechuť k větším výdajům.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

mzdy / platy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 59 minutami

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy