Další chyták na lidi? Pozor na dárek po telefonu. Co se vám může stát?

Praha - Další společnost se sídlem ve Švýcarsku se rozhodla oslovit české zákazníky zásilkovým prodejem. Holicí strojky Good Shave rozdávané po telefonu má stále více českých spotřebitelů. Jeden telefonický rozhovor a každý získá holicí strojek jako dárek. Není to však zadarmo. Obdarovaní musí uhradit poštovné a balné dosahující výše běžné ceny tohoto zboží a jednou zásilkou to nekončí.

Společnost Westerfield International mající sídlo ve Švýcarsku obvolává české domácnosti se záminkou ankety zjišťující používání holicích strojků. Odměnou trpělivému volanému má být darovaný výrobek. Jindy anketu vynechají a rovnou nabízí bezplatný uvítací balíček. Náklady na zabalení a dopravu si však už musí spotřebitel uhradit sám. Navíc se společnost snaží zavázat zájemce k pravidelnému odběru výrobků formou předplatného, což se překvapený zákazník dozví až s první zásilkou.

„Dárek po telefonu není rozhodně zadarmo a spotřebitelé si jen přidělají starosti s vracením opakovaně zasílaných nechtěných produktů," varuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu, a dodává: „Pokud podnikatel činí spotřebiteli nabídku po telefonu, je povinen mu podle zákona sdělit základní údaje o sobě, tedy kdo je a kde sídlí. Rovněž musí ze strany podnikatele zaznít další informace uložené zákonem, v tomto případě například fakt, že co dva měsíce bude chodit jedna zásilka za druhou po neomezenou dobu."

Spotřebitelé mají právo od smlouvy odstoupit do 14 dnů od převzetí zboží a dostat své peníze zpět. Obchodní podmínky uveřejněné na internetových stránkách společnosti Westerfield International obsahují mimo jiné ustanovení nutící spotřebitele zasílat odstoupení od smlouvy i případné reklamace do Holandska. „Takový požadavek má pouze za cíl odradit spotřebitele od uplatnění jeho zákonných práv. Pokud s obchodními podmínkami není zákazník během hovoru seznámen, nezavazují jej. Pro účely odstoupení od smlouvy může využít českou adresu uvedenou na vystaveném dokladu," vysvětluje Lukáš Zelený.

Kde tato společnost získala osobní údaje spotřebitelů, kteří s ní neměli dosud nic společného? Obchod s osobními údaji pro marketingové účely v České republice jen kvete. Lidé často uvádějí své jméno, adresu a telefonní číslo z důvodu vystavení různých zákaznických karet, osobními údaji klientů disponují i operátoři a jiní poskytovatelé služeb. Součástí souhlasu se zpracováním osobních údajů bývá i souhlas s jejich předáním smluvním partnerům podnikatele za účelem nabízení zboží či služeb.

V případě obchodních nabídek od neznámého podnikatele má spotřebitel právo na sdělení názvu společnosti a jejích kontaktních údajů. Může si vyžádat informaci, které údaje o něm společnost zpracovává a odvolat souhlas s jejich využíváním pro obchodní nabídky a požadovat odstranění údajů z databáze. Nesouhlas musí mít písemnou formu a být druhé straně doručen. Pokud i přesto nabídky ze strany daného obchodníka neustanou, měl by se spotřebitel obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů, který porušování zákona může postihnout.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Šmejdi - podvodní prodejci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy