Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) odmítla tvrzení, že je gastronomie v porovnání s hotely či jinými odvětvími cestovního ruchu opomíjena. Za zavádějící a účelový považuje názor, že vláda gastronomii dosud nepodpořila.
ČTK to dnes sdělil prezident AHR Václav Stárek v reakci na úterní vyjádření spolumajitele největší restaurace v ČR Červený jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboše Kastnera.
Ten řekl, že by stát měl vytvořit tým odborníků, kteří budou řešit aktuální problémy gastronomického odvětví. Jasně by formulovali potřeby sektoru a konstruktivně podle toho jednali. Podle Stárka se ale dlouhodobě touto problematikou zabývá gastronomická sekce AHR. Asociace rovněž spolupracuje se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářskou komorou nebo evropskou konfederací HOTREC. "Takový tým již existuje a komunikuje pravidelně s vládou návrhy a požadavky cestovního ruchu, včetně hotelnictví a gastronomie," uvedl.
AHR podle Stárka nabízela spolupráci i nově vzniklé organizaci APRON, kterou po vyhlášení nouzového stavu založili provozovatelé restaurací, kaváren a barů, ale nesetkala se se zájmem, řekl dále. Uskupení podle něj kromě otevřeného dopisu vládě konkrétní výsledky zatím nevykázalo.
Hotely a lázně byly podle Kastnera státem podpořeny mnohem více než restaurace. Důvodem může být to, že gastronomické provozy se necítí dostatečně zastoupeny, uvedl. "Pokud někdo tvrdí, že AHR se soustředí více na požadavky hotelů, pak je to velmi zavádějící a nepravdivé tvrzení," reagoval Stárek.
AHR podle Stárka dvakrát za sebou prosadila snížení DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje v restauracích. Naposledy DPH u stravovacích služeb kleslo v květnu na nejnižší desetiprocentní sazbu. Podle Kastnera by se ale nyní v souvislosti s krizí mělo diskutovat o dočasném snížení DPH. Podle Stárka je to nereálné. "Každá členská země EU může mít mimochodem maximálně tři sazby DPH, navíc krátkodobé snížení DPH nepřinese zásadní změny v ekonomice podniku v době, kdy je nízká poptávka. Je to návrh opět nepodložený jakýmikoliv relevantními argumenty," uvedl.
Za další zlepšení podmínek restaurací Stárek považuje schválení stravenkového paušálu jako alternativu ke stravenkám. "Během nouzového stavu se nám podařilo zajistit otevření restaurací o téměř dva týdny dříve, než byl původní záměr a dříve než provozy ubytovacích služeb," řekl dále. Další vyjednanou úlevou, tentokrát s pražským magistrátem, podle něj bylo odpuštění poplatků za zábory pro zahrádky restaurací. Významnou pomocí je pro restaurace podle Stárka možnost využívat program na podporu zaměstnanosti Antivirus, program COVID nájemné a podporu pro živnostníky a malá s.r.o, což je podle Stárka častá forma podnikaní právě v pohostinství.
Podle Kastnera je i po znovuotevření restaurací poptávka utlumená. Zákazníci jsou spořivější než před krizí. Chybějí zahraniční turisté, mnoho lidí stále pracuje z domova, kde se také stravuje. Nekonají se také firemní akce, řekl.
Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory od 25. května. Vnitřní prostory stravovacích provozů musely být do konce června zavřeny mezi 23:00 a 06:00.
Související

V egyptském hotelu se poprali zaměstnanci s turisty

U dvaceti hostů pražského hotelu se objevily zažívací potíže, některé odvezla záchranka
Hotely , Restaurace , Ekonomika , cestovní ruch , Stravenky
Aktuálně se děje
před 26 minutami

"Teď jde o všechno." Koalice Spolu zahájila předvolební kampaň, podpořil ji Bolek Polívka
před 32 minutami

Jen jeden z nich je čestný a důstojný muž, Zelenskyj nemá důvod Putinovi věřit, říká Midttun pro EZ
před 1 hodinou

Proč opět Saúdské Arábie? Pro cíl Trumpovy první zahraniční cesty existuje jednoduché vysvětlení
před 2 hodinami

Zatímco svět řeší Ukrajinu, Trump v tichosti přetváří globální strategii USA. Zaměřuje se na pět klíčových uzlů
před 2 hodinami

Květen není jen o prvním máji. Přináší patnáct dní, kdy jsou Češi jednotní
před 2 hodinami

Měl by Pákistán šanci porazit Indii? Má eso v rukávu, na které největší země světa nestačí
před 3 hodinami

Fico se bojí kritiků. Svolává Bezpečnostní radu, che zrušit víkendové politické debaty
před 4 hodinami

Trump dorazil do Saúdské Arábie. Na první zahraniční cestu si s sebou vzal Muska
před 5 hodinami

Izrael čelí tvrdému obvinění: Palestince týrá hlady, zadržuje humanitární pomoc
před 5 hodinami

Gérard Depardieu je vinen. Za obtěžování ale vyvázl jen s podmínkou
před 6 hodinami

Trumpovy nemístné výhrůžky. Exšéf NATO se ohradil, jde o Grónsko
před 6 hodinami

Mimořádná zpráva Setkání, které vstoupí do historie. Trump možná poletí do Turecka na schůzku Putina se Zelenským
před 7 hodinami

Rozhodnuto. Prezident Pavel vyhlásil termín sněmovních voleb
před 7 hodinami

Trump: Evropská unie je v mnoha ohledech hnusnější než Čína
před 7 hodinami

Trump odsunul Evropu na vedlejší kolej. A EU s tím nic nedělá
před 8 hodinami

Trvalo to téměř 11 let. Rusko je podle úřadu OSN zodpovědné za sestřelení letu MH17
před 8 hodinami

Zelenskyj o jednání s Putinem nestál. Bojí se ale Trumpa
před 9 hodinami

První vystoupení od uzavření příměří: Si Ťin-pching Trumpa obvinil z šikany a popsal, co mohlo následovat
před 10 hodinami

Výhled počasí až na přelom jara a léta. Ústav nastínil, kam vyšplhají teploty
Aktualizováno včera
MS v hokeji 2025 ONLINE: Česko – Dánsko 7:2. Pastrňák a Nečas úřadovali
Třetí zápas mají na programu na světovém šampionátu v hokeji v pondělí večer hokejisté České republiky. Po Švýcarsku (5:4 po prodloužení) a Norsku (2:1) tentokrát svěřence kouče Radima Rulíka čeká domácí Dánsko. Oproti zápasu s Nory se poprvé na turnaji v brance představí Daniel Vladař, pro kterého to bude debut na mistrovství světa. Trenéři pak na soupisku nově zapsali obránce Daniela Gazdu kvůli zranění Tomáše Kundrátka. Z duelu s Norskem neodešel bez šrámů ani útočník Jáchym Kondelík, jehož na pozici centra ve třetím útoku nahradí Daniel Voženílek. Jak si povedou Češi proti Dánům, sledujte online třetinu po třetině na serveru Eurozpravy.cz.
Zdroj: David Holub