České dráhy zvýšily zisk na 441 milionů, efekt slev je nejasný

České dráhy v prvním pololetí letošního roku vykázaly zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Ziskové byly nákladní i osobní doprava, které pomohly rostoucí tržby z jízdného. Vlaky státního dopravce v pololetí cestovalo 91,6 milionu lidí, meziročně o 2,5 procenta více.

České dráhy o tom informovaly na svém webu. Osobní doprava zaznamenala zisk 85 milionů korun, což je meziroční zlepšení o téměř půl miliardy korun. K zisku v osobní dopravě společnosti pomohly především rostoucí tržby z jízdného a také přísnější kontrola nákladů. Od loňského září začaly platit ve veřejné dopravě slevy pro studenty a seniory ve výši 75 procent jízdného.

Slevy přispěly k růstu přepravy cestujících, jaký měly podíl na růstu zisku ovšem podnik neuvedl. České dráhy tvrdí, že nelze přesně porovnat současný stav se situací před zavedeních státních slev. Podíl cestujících, které je využívají, je nyní kolem 40 procent.

Místopředseda představenstva ČD Radek Dvořák řekl, že počet pasažérů rostl i před slevami. Na kompenzacích za poskytnuté slevy dráhy dostaly od státu za pololetí 1,23 miliardy korun. Je to zhruba 43 procent z celkových kompenzací. Dráhy dostávají od státu také úhrady za provoz vlaků, které si objednávají stát a kraje. Od státu to letos bylo 2,37 miliardy korun a od krajů 4,86 miliardy korun. V souhrnu jde o podobné částky jako loni.

Nejvíce se nárůst počtu cestujících projevil na dálkových linkách. Na nejvytíženějších linkách z Prahy do Ostravy, Brna, Hradce Králové nebo Ústí nad Labem se podle společnosti zvýšil počet cestujících v dvouciferných číslech. S tím rostou i tržby, které se například v mezinárodní přepravě zvýšily o šest procent. Dálkové vlaky tvoří asi osm procent z celkového počtu vlaků, které dráhy provozují.

"Lidé s námi jezdí na delší vzdálenosti, proto nám rostl přepravní výkon, a to meziročně o 6,8 procenta. Průměrná přepravní vzdálenost byla v prvním pololetí 46 kilometrů. To svědčí o tom, že přibývá zákazníků, kteří železnici využívají k cestám za byznysem a k volnočasovému cestování," uvedl Dvořák. Obsazenost všech vlaků se zvýšila o procento na 30 procent.

Meziroční pokles naopak zaznamenala nákladní doprava, která měla zisk 270 milionů korun, což je asi o 20 procent meziročně méně. K poklesu přispěly zejména vyšší ceny energie, růst nákladů a investice. Společnost přepravila celkem 33,4 milionu tun materiálu.

Dceřiná společnost ČD Cargo, zajišťující nákladní dopravu, si podle Dvořáka drží 60procentní podíl na českém trhu. Dodal, že roste také mezinárodní přeprava. V pololetí vzrostly především přepravy uhlí, zemědělských výrobků a zvýšily se příjmy i z kombinované dopravy. U některých komodit se naopak podle podniku projevuje zpomalování ekonomiky.

Dvořák upozornil, že fungování společnosti v pololetí ovlivnila i pokračující jednání o smlouvách na provoz vlaků, které si objednávají kraje a stát. Aktuálně se dráhy dohodly na provozu vlaků ve Středočeském kraji. Společnost kvůli tomu investovala do modernizace svého vozového parku. Dráhy si objednaly 36 jednotek pro kraje, dalších 50 nových vozů dopravce vyrábí pro dálkovou dopravu. Podnik vypsal soutěž také na motorové jednotky pro kraje a brzy vypíše zakázku na 180 expresních vozů. Další nákupy dráhy realizovaly pro nákladní dopravu. Investice společnosti se v pololetí zvýšily o miliardu na 3,5 miliardy korun.

České dráhy za celý loňský rok hospodařily se ziskem téměř 1,2 miliardy korun, o více než 200 milionů korun vyšším než v roce 2017. Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Skupina zaměstnává přes 23.500 lidí.

Související

Více souvisejících

České Dráhy železnice Ekonomika Vlaky

Aktuálně se děje

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin dorazil do KLDR. Rusko by mohlo pomáhat Severní Koreji s jaderným programem, obává se NATO

Letadlo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přistálo dnes večer v Pchjongjangu, informoval server BBC. Putin zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, během níž se setká s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že Putinova návštěva této totalitní země má "mezinárodní dopad". Spekuluje se, že Pchjongjang by mohl poskytnout Moskvě vojenskou podporu v její válce proti Ukrajině, která trvá už přes dva roky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Ruští vojáci uřízli hlavu ukrajinskému vojákovi

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské invazní jednotky, že v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny uřízly hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle Kostina dostali ruští vojáci ve Volnovašském okrese od svých velitelů rozkaz, aby ukrajinské vojáky nezajímali, ale brutálně je zabili. Moskva se k těmto obviněním nevyjádřila.

včera

včera

včera

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

včera

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

včera

včera

včera

Nastane druhá korejská válka? Poloostrov je v napětí, balónek s odpadem brzy může vystřídat jaderná hlavice

Korejský poloostrov se poslední dobou blíží válce rychleji než kdy dřív. Dědictví války z 50. let tak stále pokračuje a hrozí, že se křehké příměří změní v brutální a krvelačný konflikt. Tentokrát ale má Severní Korea k dispozici jaderné zbraně, takže papírová převaha jihokorejské armády nemusí znamenat vůbec nic. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy