České firmy trápí nedostupnost surovin, trápí až 70 procent společností

Podnikatelé se v posledních měsících potýkají nejen s vysokou inflací a energetickou krizí, ale i s nedostupností surovin. Zasahuje 70 procent českých firem. Vyplývá to z červencového průzkumu, který pro společnost The Ship uskutečnila agentura Ipsos mezi 300 podniky.

"České firmy jsou v tuto chvíli vystaveny tlakům z několika stran. Podle průzkumu je vedle rostoucích cen ohrožuje i přetrvávající vliv pandemie, války na Ukrajině a s tím související problematika logistiky a kvůli rostoucím úrokovým sazbám i problematika financování. Více než dvě pětiny dotčených by v tuto chvíli ocenilo snížení DPH na pohonné hmoty a energie a další položky, které by alespoň částečně zmírnily dopady inflace,“ uvedl konzultant agentury The Ship Petr Pařízek.

Polovina podnikatelů by od vlády nejvíce ocenila vyjednání nových partnerských smluv pro dovoz zboží či surovin z dalších zemí, zrušení cel na dovoz zboží a surovin by přivítala třetina dotazovaných. Částečnou kompenzaci nárůstu cen by kvitovalo 23 procent firem.

Na tři pětiny firem se potýká s překážkami v logistice. Třetina podnikatelů vidí řešení v zastropování cen pohonných hmot. U velkých firem nad 250 zaměstnanců si to myslí polovina. Firmy dále očekávají, že se vláda zaměří na budování silniční infrastruktury a na stabilizaci rozpočtového opatření vůči dopravě.

Ačkoliv podnikatelé by nejvíce uvítali kroky vlády ke zmírnění vysokých cen, problémy mají s financováním. Firmy požadují zpřehlednění dotačních procesů i podpoření exportu tlakem na znehodnocení koruny. "Průzkum jsme prováděli v červenci, nyní lze předpokládat, že veškeré tlaky a obavy firem se ještě zvýraznily,“ uzavřel Pařízek.

The Ship je public relations a public affairs agentura se sídlem v Praze. Zaměřuje se na lobbing a strategickou komunikaci.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy