České obce podnikají ve velkém. Vlastní stovky firem, obraty miliardové

V ČR je 993 společností, které jsou zcela nebo z větší části vlastněné českými obcemi. Ve většině z nich drží obce stoprocentní majetkový podíl. Obecní firmy zaměstnávají více než 50.000 lidí, jejich základní kapitál dosahuje 109 miliard Kč a roční obrat přesahuje 70 miliard korun, vyplývá z analýzy společnosti CRIF.

Nejčastěji tyto firmy podnikají v teplárenství, lesnictví a zemědělství nebo v odpadním hospodářství. Necelá pětina má formu akciové společnosti, většinou jde o společnosti s ručením omezeným. Podle firmy Bisnode je v ČR celkem 501.500 společností s ručením omezeným a akciových společností.

"Obce mohou služby pro obyvatelstvo zajišťovat různými způsoby, ať už jde o přímé poskytování služeb, jejich zajištění pomocí příspěvkové organizace, nákupem od soukromého sektoru nebo právě pomocí vlastních obchodních společností. Nejčastěji se obecní firmy věnují teplárenství, správě lesů, odpadnímu hospodářství a správě obecních nemovitostí. Časté jsou také obecní vodárny nebo skládky komunálního odpadu," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Menší obce se často k provozování obecních společností spojují. Existují i obecní společnosti, které vlastní deset a více obcí. Obce se nejčastěji sdružují ke společnému provozování vodovodů a kanalizací a skládek.

Teplárenství se věnuje 16 procent obecních společností, 13 procent se zabývá lesnictvím, odpadnímu hospodářství se věnuje 11 procent a stejný podíl se zabývá správou obecních nemovitostí. Největší obecní společnosti se však zabývají dopravou. Dopravních podniků a provozovatelů lanovek a vleků je mezi obecními společnostmi pouze 46, tedy pět procent celkového počtu. Jejich základní kapitál ale tvoří 41 procent veškerého základního kapitálu obecních společností.

Zdaleka největším obecním zaměstnavatelem je Dopravní podnik hlavního města Prahy, který zaměstnává téměř 11.000 lidí. Následují Dopravní podnik města Brna, Dopravní podnik Ostrava a Pražské služby. Pražský dopravní podnik také patří k nejziskovějším obecním společnostem.

"Zisková je přibližně třetina obecních společnosti. Desetina je ztrátová a nadpoloviční většina buď nevykazuje ani zisk, ani ztrátu, nebo u nich ziskovost nelze zjistit," doplnila Kameníčková.

Nejvíce obecních společností, ve kterých má obec rozhodující majetkový podíl, vlastní Ostrava, konkrétně 16. Následuje Praha s 15 obecními společnostmi, Brno se 13 a Zlín, který má deset firem.

Vedle zajištění základních služeb a správy majetku se obecní společnosti věnují řadě jiných činností včetně provozu restaurací, penzionů a hotelů. Některé obce pro své občany zjišťují také kabelovou televizí. Několik obcí se věnuje výrobě nápojů. V jejich rámci převládají obecní pálenice. Největší obecní společností je v tomto oboru Měšťanský pivovar Strakonice, který zaměstnává desítky lidí.

Nejvíce obecních společností vzniklo v prvních letech po rozdělení Československa. Třetina vznikla v letech 1994 až 1998, dalších 24 procent vzniklo mezi lety 1999 až 2003. Mezi lety 2004 až 2008 vzniklo 15 procent obecních společností, pětina potom vznikla v posledních deseti letech a necelá desetina naopak vznikla ještě před rokem 1993.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Nový termín komunálních voleb. V obcích půjdou lidé k urnám v září

V 11 obcích dnes odpoledne skončila lhůta pro předložení kandidátních listin pro nové komunální volby, které se tam uskuteční 16. září. Ve Všesulově na Rakovnicku, kde žije přes 100 obyvatel, nebyla ale do dneška podána žádná kandidátka. Šanci kandidovat tak budou mít obyvatelé této obce zase v příštím termínu mimořádných voleb. 
Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.

Více souvisejících

obce firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy