Diskriminace v Česku: ČOI odhalila podfuky na rusky a anglicky mluvící zákazníky

Česká obchodní inspekce (ČOI) během třetího čtvrtletí letošního roku zjistila pět případů diskriminačního chování v obchodech a provozovnách, což je o tři víc než za druhé čtvrtletí. Ve většině případů šlo o účtování vyšších cen pro rusky a anglicky hovořící spotřebitele.

Od začátku července do konce září uskutečnili inspektoři 204 kontrol. Nějakou z forem diskriminace odhalili v pěti případech, což představuje 2,5 procenta z celkového počtu kontrol.

"V tomto období nenabyla v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním právní moci žádná pokuta," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kvůli jiným pochybením ale inspekce udělila pokuty za víc než jeden milion korun.

ČOI zjistila, že jednou byla ke kontrolnímu nákupu, při němž zákazník mluvil rusky, připočítána částka 100 korun. V jiném případě zaplatil anglicky hovořící spotřebitel o 132 korun víc, než správně měl.

"Jednou bylo ke kontrolnímu nákupu, který byl realizován v ruském jazyce, připočítáno spropitné ve výši 53 Kč, česky hovořícím spotřebitelům žádné spropitné účtováno nebylo," konstatoval Fröhlich.

Diskriminační byl podle inspekce i postup, kdy permanentka do rekreačního zařízení stála místní občany, kteří platí včas za komunální odpad, 190 korun, pro ostatní byla cena stanovena na 690 korun. Stejně vyhodnotili inspektoři i případ, kdy handicapované ženě nebyl na invalidním vozíku umožněn vstup do provozovny.

ČOI kontrolovala i dodržování dalších právních předpisů. Porušení zákonů zjistila v 78 případech, nejčastěji to bylo porušení zásad poctivosti prodeje. Udělila 65 pokut ve výši 1,13 milionu korun.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Cizinci Obchody Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy