Klienti českých cestovních kanceláří zatím nemusí doplácet letní zájezdy

Tuzemské cestovní kanceláře (CK), které ČTK dnes oslovila, své klienty nenutí, aby nyní doplatili zálohy na letní zájezdy. V některých případech mají lidé čas na doplacení zájezdů 30 dní před odletem, pokud má již nyní cestovní kancelář jistotu, že se cesta nebude moci uskutečnit, doplatek nežádá a vystaví poukaz na uhrazenou zálohu. Zjistila ČTK v anketě mezi CK.

Ombudsman Stanislav Křeček se v úterý zastal klientů CK, kteří si stěžovali, že musejí podle smluv nyní doplácet letní zájezdy, které objednali před vypuknutím pandemie. Křeček kvůli tomu napsal ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (za ANO). Podle ní ministerstvo chrání klienty i CK dostatečně, ale do konce týdne by mělo odeslat metodickou informaci, ve které na uvedené skutečnosti cestovní kanceláře výslovně upozorní.

Klienti CK Alexandria mohou doplatky zájezdů uhradit do 30 dní před odletem. "Pokud již víme, že se jejich konkrétní zájezd realizovat nemůže, doplatek požadovat nebudeme a má-li zákazník řádně zaplaceny zálohy, vystavíme poukaz v hodnotě záloh," vysvětlil marketingový ředitel CK Petr Šatný.

Podobný systém funguje v Exim Tours. "Nenutíme klienty nyní nic doplácet," řekl ČTK obchodní ředitel a mluvčí CK Petr Kostka. Termín splatnosti záloh i storno poplatků posunuli. Lidé, kteří mají plánovaný odlet od 15. června do 31. října mají čas na uhrazení doplatků také do 30 dní před odletem.

"Náš Poukaz na nový zájezd z nabídky TravelSafe+ je vystaven do plné výše všech uhrazených prostředků a pro jeho získání není nutné doplácet do celkové ceny původního zájezdu. Platnost má až do konce října příštího roku. Je možné ho využít na více dovolených, zvolit si jakou částku z něho chce klient použít a navíc k němu přidáváme benefit ve formě desetiprocentní slevy na nový zájezd," uvedla za CK Blue Style Jana Ondrejechová.

CK mohou podle nové legislativy místo hotovosti za zaplacené zálohy za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna klientům vystavovat na příslušné částky poukazy. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) s Českou obchodní inspekcí (ČOI) připravily informační materiál pro klienty CK. Lidé, kteří zaplatili celý zájezd nebo zálohu a nemají jasno, jaká se na ně v současné době vztahují práva a povinnosti, v něm najdou odpovědi na možnost účtování storno poplatků, vystavování poukazů místo vracení hotovosti nebo vrácení letenek a jízdenek.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře cestování

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy