Koronavirová krize zatím na jaderné strojírenství nedopadá, otázkou je budoucnost

Na české firmy, které podnikají v energetickém, potažmo jaderném strojírenství, současná koronavirová krize zatím významně nedopadá. Většina z nich pokračuje v domluvených zakázkách. Společnosti ale řeší, jak bude situace vypadat do budoucna. Podotýkají, že jejich podnikání je často velmi závislé na exportu, což může být kvůli restriktivním opatřením jednotlivých států do budoucna problémem.

"V exportu se u nás zatím nic zásadně nemění vzhledem k tomu, že obvykle pracujeme na dlouhodobých projektech. Bude-li však tento stav trvat příliš dlouho, bude nám klesat zásoba zakázek a možnost jejího předávání zahraničním zákazníkům," uvedla Vladislava Česáková z příbramské společnosti ZAT, která je dodavatelem komplexních řešení v oblasti automatizace pro energetiku a průmyslové procesy.

Královopolská SAG z Brna původně počítala, že letos vyveze zhruba 60 procent své výroby. Zda se tento plán splní, však zůstává otázkou. "Aktuálně nejen, že nemůžeme vysílat naše pracovníky na domluvené zakázky pro dokončované bloky slovenské jaderné elektrárny Mochovce, ale nejistota nás omezuje i v nabídkách v rámci dalších projektů jak na Slovensku, tak také ve Finsku a Turecku. Obchodní jednání jsou spojena s osobním kontaktem se zákazníky, který nyní není možný," uvedla firma.

Další společnost, středočeská ZPA Pečky, která dodává do elektráren servomotory, sdělila, že v současnosti vyrábí zhruba na 80 procent běžného stavu. "Export nebyl současnou situací zatím výrazně dotčen. K přejímce máme připraveno 54 kusů servomotorů vyrobených pro Rosatom. Ve výrobě máme ještě asi 40 kusů," řekl výkonný ředitel firmy Jan Bulíček. "Fungujeme prozatím normálně, naplnění plánu výroby odpovídá danému měsíci a době. Všechny nevýrobní činnosti jsou utlumeny z bezpečnostních důvodů," doplnil výrobce armatur, firma LDM z České Třebové.

Vetší potíže zatím nezaznamenala ani západočeská Kabelovna Kabex. "Setkáváme se s menšími problémy, občasnými jednotlivými výpadky dodávek od našich subdodavatelů - například se nám zpozdí kamion z Německa nebo Itálie. S tím si ale poradíme operativně," uvedl ředitel firmy Anton Slobodin.

Firmy podotýkají, že jejich výhodou je, že většinou pracují na dlouhodobých projektech a nejsou tolik závislé na aktuální poptávce jako jiné průmyslové obory. "V segmentu jaderné energetiky neevidujeme žádné zpoždění ani výkyvy. Jedná se zde o dlouhodobé kontrakty a případné posuny v řádu měsíců by neměly být velkým problémem," sdělila strojírenská skupina Sigma Group.

"Přestože nepřijímáme návštěvy, nabídli jsme našim partnerům a zákazníkům v případě plánovaných přejímek a zkoušek pořídit fotodokumentaci nebo videozáznam ze zkoušky. Díky této možnosti i schválení ze strany klienta jsme exportovali naše produkty na Slovensko, do Ruska, Belgie nebo Německa bez jakéhokoliv omezení," dodala Julija Dolguševová z opavské firmy Arako, výrobce průmyslových armatur pro energetiku, chemii a petrochemii.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Průmysl Energetika firmy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy