Ovoce bude letos méně, lihovar Kleiner sáhne do zásob kvasu

Na výrazně nižší úrodu ovoce, která letos postihne většinu druhů, se chystá prostějovský lihovar Distillery Kleiner zaměřený na prémiové pálenky. Lihovar kvůli tomu bude muset sáhnout do svých zásob kvasu z loňského roku. Naopak dobrá by letos měla být úroda švestek. ČTK to sdělil Michal Šoman z prostějovské Palírny U Zeleného stromu, pod kterou ovocný lihovar Distillery Kleiner spadá.

Podle Šomana bude letos málo hlavně meruněk, kterým se loni naopak mimořádně dařilo. Letos je ale příroda nešetřila. "Krátce po vykvetení mnoho odrůd spálily mrazy. Daří se jen pozdnějším," uvedl Šoman.

V těchto týdnech se podle něj také rozhoduje o tom, jaká bude nakonec úroda višní. Tomuto ovoci totiž nevyhovuje příliš mnoho deště, protože višně pak praskají. Dešťové srážky ale byly v červnu zatím nadprůměrné.

"Každý rok musíme počítat s tím, že může přijít slabší ročník, a se sklizní vždy pracujeme tak, jako by příští sezona nevyšla. Ovoce pro ultraprémiové pálenky z Distillery Kleiner vždy sbíráme alespoň na dvě sezony, abychom měli zásobu kvasu v případě jeho nedostatku," uvedl Šoman.

Odhadl, že budou letos v mimořádné kondici švestky. "Sady, v nichž je pěstujeme, jsou letos na úrodu bohaté. Loni je ve velkém poškodily bouřky a kroupy. To se v letošním roce naštěstí neopakovalo," podotkl Šoman. Dostatek by měl být i špendlíků, které v Distillery Kleiner využívají například na špendlíkovou pálenku Wild Pin.

Výrobce prémiových pálenek Distillery Kleiner loni přestěhoval svou výrobu z okrajové části Prostějova do Palírny U Zeleného stromu v centru města. Palírna U Zeleného stromu získala v roce 2017 v rodinném ovocném lihovaru Kleiner stoprocentní podíl a ve svém areálu pro něj vybudovala zázemí. Jeho součástí je expozice pro veřejnost.

Firma Palírna U Zeleného stromu vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce likérky činí zhruba 100.000 hektolitrů alkoholických nápojů. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova, kde už pět století funguje Palírna U Zeleného stromu.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Ovoce Alkohol Prostějov (Olomoucký kraj) mráz Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy